XIV. Magyarlapádi Magyar Községnapok

A magyarlapádi községnapok október 6. és 8. között szólították meg a község magyarságát az együtt ünneplésre. A községnapok főszervezője a helyi RMDSZ volt, amelynek fiatal csapata igyekezett a népzenét fókuszba helyezni a program kialakításakor.

A rendezvények fő színtere az Ethnika Kulturális és Szabadidőközpont volt, amelynek csodálatos csűrjében és a kinti színpadon a néptáncelőadások és a koncertek, a műfüves futballpályáján a focimeccsek, tágas pázsitos udvarán pedig a gulyásfőző verseny zajlott. Az iskolában tanítónők kézműves foglalkozásokat tartottak, a réten pedig bicikli ügyességi versenyre került sor.

Péntek este egy szenzációs népzenei produkcióval, a Muzsikás koncertjével startolt a program. A megnyitót megtisztelte jelenlétével Simon István Előd konzul (Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa), Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere, akik beszédükben a vértanúk mához szóló üzenetét emelték ki.

A szervezők meghívták a Bethlen-kollégium örökségvédő csapatát, a Magyarlapádi Templom Testőreit, akik bemutatták azt a színpadi produkciójukat, amellyel megnyerték az Örökségünk Őrei verseny országos döntőjét és ezzel együtt egy brüsszeli jutalomkirándulást. A csapat tagjai között magyarlapádi tagok is voltak, és elmondásuk szerint különleges élményt jelentett számukra szülőfalujuk templomát népszerűsíteni otthon és a nagyvilágban.

A községnapokon kellő arányban teret kapott a bulizásra alkalmas zene is. Szombaton nem hiányozhatott a helyi, már Erdélyben is egyre ismertebbé váló rockcsapat, a HóHányók, amelynek fergeteges koncertje után DJ Földi szórakoztatta sokáig az ifjúságot.

A kiváló népzenei és néptáncprodukciókra vasárnap került sor, az ünnepi istentiszteletet követően. Elsőként a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes lépett a színpadra, majd a csombordi Boros Erzsébet népdalénekes, a Pipacs Zenekar kíséretében. Ezt követően a környékbeli fiatal néptánccsoportok villantották fel tudásukat: a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium néptánccsoportja, a Fügevirág, a felvinci Létom, a Magyarlapádi Hagyományőrző Néptáncegyüttes, muzsikált a helyi Pirospántlikás és Csegely zenekar. A műsorba meghívták idős és ifjú Szántó János magyarbecei hagyományőrző prímásokat és teret kapott a Borbándi András lelkipásztor által vezényelt magyarlapádi református asszonykórus is. A vasárnapi fellépők sorát a csíkszeredai Kedves Zenekar zárta, amelyik vidám, pörgős, a fiatal generációhoz szóló műsort állított össze erre az alkalomra, az előadás végén pedig bevonták a Csegelyt is a muzsikálásba, dalolásba.

vf