Felejthetetlen élménnyé varázsolta az idősek világnapját Thurzó Zoltán, Nagyenyeden!

Szombaton este Nagyenyeden az időseket köszöntötték a Bethlen Gábor Kollégiumban, ahol Thurzó Zoltán-koncertet és szeretetvendégséget rendeztek számukra. A Fehér megyei RMDSZ és annak Nőszervezete, a Dr. Brendus Gyula Egyesülettel karöltve már második alkalomkor sikerült találkozot szervezniük az Időseg világnapja alkalmából.

Az esemény ötletgazdája, Lőrincz Helga alpolgármester meleg, szeretetteljes hangon köszöntötte az egybegyűlteket és bejelentette: ezután minden évben köszönteni fogják az 50. házassági évfordulójukat ünneplő, Nagyenyeden és a hozzátartozó falvakban lakó magyar házaspárokat. Idén két ilyen családot sikerült beazonosítani az egyházak segítségével, akiknek emléklappal és virágcsokorral kedveskedtek.

Az est fénypontja Thurzó Zoltán Magyar Kultúra-díjas zongoraművész Himnusz a magasban című előadása volt. A két Guiness-világrekordot megdöntő nagyváradi zongoraművész már korábbról ismert volt a nagyenyedi közönség előtt.

A szombati koncertjén a művész a második rekordjának a történetét „mesélte el” zongorajátéka és a közben levetített film segítségével, amelyben bemutatta a nepáli utat fotóösszeállítás és szövegmagyarázat kiséretében. A Himnusz a magasban elnevezésű projektje keretében, Thurzó Zoltán a Himalája hegységben, a világ legmagasabb csúcsának, a Mount Everestnek az 5364 méteren található alaptáborában játszott 2022 nyarán, 132 percen keresztül. A film segítségével a nézők végigkövethették a utazásának nehézségeit, amelyet a művésznek meg kellett tenni ahhoz, hogy rekordot dönthessen a világ legmagasabban bemutatott zongorajátéka kategóriájában.

Thurzó Zoltán játéka előtt és után fellépett a Bethlen-kollégium Chorus Princeps nevű, Szabó Zsombor zenetanár által vezényelt kórusa, amelyik abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a neves művész kísérte zongorán a diákokat.

A koncert után a szervezők a kollégium étkezdéjébe hívták meg a résztvevőket, ahol közös vacsorát szerveztek számukra.