V. Vajasdi falunapok: van élet, van jövő a végeken

 

A 2021. augusztus 21-22. között megrendezésre került esemény ismét egy olyan szórványtelepülésre irányította Fehér megye magyarságának figyelmét, ahol kevésbé ismert, ám annál értékesebb népi hagyományok és gazdag történelmi múlt kincseit fedezhetjük fel.

A főszervező Vajasdi Margaréta Néptáncegyüttes Egyesület szép eredményeket könyvelhet el: pályázatok révén sikerült felújítani a helyi magyar közösségi házat, beindították és működtetik a délutáni oktatást, évente számos kirándulást szerveznek Erdélybe és aktívan bekapcsolódtak az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Aranyosszéki és Alsó-Fehér Vármegyei Huszár és Honfoglaló Hagyományőrző Egyesület tevékenységeibe is.

A szombati nap rövid áhitattal kezdődött, ezt az Ars Longa Kamarazenekar előadása követte (Rónai Éva- hegedű, Rónai István-orgona, Cseterki Ferenc-ének), majd a lippai, többszörösen díjazott szavaló, Czernák Ferenc tartott hazafias irodalmi összeállítást.

A templomból kijövet a falunapi díszes menet hangos muzsikaszóval a focipályára vonult, amelyet már ízlésesen feldíszítettek az előző napon a szervezők: jópofa szalmabála-figurák és szalmabálavár, kézműves sátrak és mongol jurta díszelegtek a helszínen. Itt volt felállítva a színpad is, amelyre a házigazda Vajasdi Margaréta Néptánccsoportot követően Maxa Cornelia népdalénekes, a  Magyarpéterfalvi “Hanga” Hagyományőrző Néptánccsoport, a tövisi Dor Teiuşan Néptánccsoport, a Felvinci Létom Néptánccsoport, a nagyenyedi  Doina Aiudului Néptáncegyüttes, a  Magyarlapádi Hagyományőrző Néptánccsoport és az alsógáldi folk gitáregyüttes és a diódi Codrișor néptánccsoport léptek fel.

A néptáncelőadásokkal párhuzamosan íjászbemutatóra és versenyre került sor, majd az úgynevezett Parasztolimpia egyéni és csoportos próbái hozták volna izgalomba a résztvevőket, a kánikula miatt azonban csak kevesen gyűrköztek neki az izzasztó feladatoknak, utólag viszont a fiatal házasok spontán focimeccset szerveztek. A kézművessátorban gyöngyfűzéssel és népi motívumokkal tarkított tányérfestéssel ismerkedhettek az érdeklődők, a kisebb gyerekek arcfestéssel szórakoztak és imádták a felfújható csúzdát is. A szombat délután fénypontja Marosán Csaba kolozsvári színművész előadása volt.

Az ünnepi istentiszteletre vasárnap délelőtt került sor, amelyet Téglás Tibor Miklós beszolgáló lelkipásztor celebrált, ezután a focipályán folytatódtak az események. A községbeli együttesek zöme ismét színpadra lépett, a legnagyobb érdeklődést viszont a vajasdi gyerekek erre az alkalomra, Magyari Enikő óvónő és Boros Anna Imola tanítónő által betanított produkciója övezte. Vasárnap is volt íjászat és kézműveskedés, az igazi csemegét azonban Járai Lóránd lelkipásztor gyerekfoglalkozásai jelentették, aki olyan élménypedagógiai játékokat valósított meg, amelybe a felnőttek is szívesen bekapcsolódtak. A programból természetesen nem hiányzott az ilyenkor szokásos bográcsozás sem, a főszakács Boros Ferenc volt.

Mindkét nap remek koncertekkel ért véget. Szombaton a környék  egyik nagy népszerűségnek örvendő együttese, a keményhangzású magyarlapádi HóHányók teremtett forró hangulatot, ezután pedig egy egészen különleges élménnyel zárult a nap: a marosvásárhelyi Tűzvarázs Együttes lépett fel, amelyik régizenét és népdalfeldolgozásokat adott elő. Vasárnap a kiválóan muzsikáló Glaudius és a jórészt helyi tagokból nemrég összeállt Fekete Varjak koncerteztek.

Támogatók: BETHLEN GÁBOR ALAP

Letölthető logók – bgazrt.hu

Communitas Alapítvány