IX. Miriszlói magyar kulturális nap

  1. augusztus 22-én került sor Nagyenyed környékének egyik legszebb nyári rendezvényére, amely idén csak egynapos lett ugyan, de így is hozta a megszokott magas színvonalat és utánozhatatlan jó hangulatot.

Az ünnepi istentiszteletet követően, melyet Gábor Ferenc marosdécsei lelkipásztor tartott, a nagysármási Psalmus Hungaricus Vegyeskórus lépett fel, három miriszlói lány pedig alkalomhoz illő verseket szavalt. A szokáshoz híven, megtörtént a jubileumukat ünneplők köszöntése, idén három  ezüstlakodalmas házaspár volt, akinek átadhatták az ajándékot.

A fő látványosság, a néptánccsoportok díszfelvonulása a falun, az idén elmaradt, egyrészt azért, mert kevesebb külföldi csoport érkezett a járványügyi korlátozások miatt, másrészt pedig azért, hogy több idő maradjon a Bahorka Társulat Pletykázó asszonyok című folkszínházára, amely felejthetetlen élményt jelentett a gyerekeknek. A hagyományápolás szellemében szervezték meg a kézműves tevékenységeket is, ami néhány  környékbeli pedagógus számára a viszontlátás örömét is jelentette: Szabó Enikő Kövendről, Székely Beatrix Kolozsvárról és Varga Melinda Torockószentgyörgyről már nem először vállalják el, hogy besegítnek Szabó Csillának, hiszen együtt nemcsak remek foglalkozásokat tartanak, hanem egymástól is sokat ellesnek…

Idén a házigazda Miriszló Gyöngye Néptánccsoport  illetve partnere, a kolozsvári Szarkaláb Néptáncegyüttes, négy csoportot láttak vendégül: a Napkelte Anatoli görög táncegyüttest és a Csicsörke Néptáncegyüttest Magyarországról illetve szintén az anyaországi, román kulturális örökséget ápoló Nyisztor György Hagyományőrző Néptáncegyüttest. Erdélyt a csíkkozmási Bojzás Néptáncegyüttes képviselte. A fesztivál színvonalát emelte, hogy mindvégig élő népzenére ropták a csoportok a táncot. A Szarkaláb kísérőzenekara, a Rezeda biztosította a jó hangulatot az esti táncházban is.

Szabó Csilla Erzsébet, a Miriszló Gyöngye Egyesület elnöke kiemelte: ” Az idén is, szerencsére, sikerült biztosítani, a Csoóri Sándor Alapnak köszönhetően, a néptáncoktatást, sőt újdonságnak számít, hogy táncházak szervezésére is nyertünk támogatást, így a pandémia idején sem stagnált a néptánctanulás, ezt a falunapon való fellépésen is bebizonyította a tánccsoport”.

Támogatók: BETHLEN GÁBOR ALAP

Letölthető logók – bgazrt.hu

Communitas Alapítvány

A  néptáncoktatás és a táncházprogram támogatója: CSOÓRI SÁNDOR ALAP