Jó barátságban a nyelvvel és egymással

Online térben ünnepelték Fehér megyében a magyar nyelv és a szórvány napját

Az őszi időszak két legfontosabb ünnepét, a magyar nyelv napját és a magyar szórvány napját minden évben a fiatalok bevonásával szokták megszervezni. Az idén nagyrendezvényekre nem kerülhetett sor, zárt körben viszont két Bethlen-kollégiumi diák kötetét mutatták be, élő közvetítéssel

A magyar nyelv napja a Dr. Szász Pál Magyar Közösségi Házban került megszervezésre 2020. november 13-án. A házigazda szerepét az Rmdsz országos nőszervezetének az alelnöke, Lőrincz Helga vállalta, aki kihangsúlyozta: bátran használja mindenki anyanyelvét, hiszen senki sem állíthat meg, hogy szabadon használjuk azt. „Anyanyelvünk megtartónk, támaszunk, legdrágább kincsünk. Kötelességünk szeretni, magunkénak tekinteni, fejleszteni” – mondta.

Az eseményen jelen volt Ladányi Árpád Csaba, a Fehér megyei Rmdsz elnöke, aki az anyanyelvhasználat fontosságát hangsúlyozta. Ioan Hădărig, a nagyenyedi Liviu Rebreanu Kulturális Központ igazgatója, az elmúlt időszakban az intézmény által kiadott magyar nyelvű könyveket mutatta be, de arra is reflektált, hogyan jelent meg az enyedi vonatkozású magyar kiadványokban a román kultúra.

A rendezvény fénypontja két kollégiumi diáklány, a hetedikes Kürti Lilla és a tizenegyedik osztályos Szőcs Noémi köteteinek bemutatója volt.

Kürti Lilla Cicák itt-ott, mindenütt című könyvét Lőrincz Ildikó tanárnő mutatta be, aki szakmai segítséget nyújtott a „kis boldog örömteli könyv”  összeállításában és műfaji meghatározásában(képregény). Szerinte Lilla abban a szerencsés helyzetben volt, hogy gyermeki kíváncsiságához, élénk fantáziájához olyan tehetség is társult, amelyet szülei megfelelőképp támogattak, sőt alkotását a kulturális központ kiadásra érdemesnek minősítette, majd Balogh Zoltán szakmai tanácsokkal látta el a grafikai rész megszerkesztésében. A mindössze tizenkét éves szerző Isten és emberek iránti hálával mutatta be könyvét, amelyet gyerekeknek és macskakedvelőknek egyaránt ajánlott. A gyönyörű színes grafikákkal ékesített könyv öt mesét, kalandot tartalmaz, kezdetben a rajzok születtek meg, a legelsők már hatéves korában, ezekhez írt később szöveget Lilla, aki az alkotási folyamat történetébe is bepillantást engedett. Elmondta például, hogy a főszereplő, Ica cica, a tanító nénije nevét viseli, a negatív szereplő, egy rakoncátlan kandúr alakját pedig egy volt osztálytársáról mintázta, aki sokat bosszantotta őt. A fiatal szerző lapunknak elmondta, hogy már több gyereken is „letesztelte” művét, és megelégedéssel tapasztalta, hogy kis hallgatói élvezték azt, az izgalmas kalandok lekötötték figyelmüket, a humoros részeknél pedig jóízűen nevettek.

Szőcs Noémi verseskötete, a Rügyek, már a tinikor belső, lelki vívódásokkal teli világának a lenyomata, amelyben az önmagát kereső énnek arra is van  bátorsága és tapasztalata, hogy bizonyos társadalmi problémákat, fonákságokat is kipellengérezzen vagy egyenesen fellázadjon ellenük. „ Szinte el sem hittem, hogy a verseim egyszer nyilvánosságra kerülnek, hiszen először terápiás céllal kezdtem el írni füzetek hátára…Aztán ez kinőtte magát és egyszer csak eldöntöttem, hogy író vagy költő szeretnék lenni. Mindenkit arra biztatok, hogy merjen bátran alkotni, soha nem lehet tudni, mi lesz az illető sorok sorsa”- mondta Noémi, akinek szárnybontogatását Nagy Egon magyar szakos tanár egyengette, kötetét pedig Balogh István, az Inter-Art Alapítvány elnöke illusztrálta. A Rügyek-et a Romániai Magyar Pedagógusszövetség ez év októberében Kós Károly- díjjal tüntette ki.

A magyar nyelvnek a szórványban betöltött jelentőségét Nagy Egon, a Bethlen Gábor Kollégium magyar szakos tanára méltatta. Szerinte nem a Parnasszus magaslatáról kell a magyar nyelvre tekinteni, hanem egyszerűen legyen a miénk, abban a szellemben, ahogyan azt Esterházy Péter A szavak csodálatos életéből című írásában megfogalmazta: „Én személy szerint jó barátságban vagyok a nyelvvel – nyelven a magyart értem –, illetve ő van velem barátságban, megengedi ezt a barátságot, mert az még igaz lehet, hogy a kolléga volt az úr, a vers csak cifra szolga, ám végül is a nyelv az úr.”

Vasárnap Nagyenyed is bekapcsolódott az Rmdsz által kezdeményezett, a magyar szórvány napja tiszteletére rendezett online körkapcsolásba. Lőrincz Helga kihangsúlyozta: „November 15-én, 2020-ban arra emlékszünk, hogy 440 éve született és 391 éve halt meg Bethlen Gábor fejedelmünk. Tíz éve ezen a napon ünnepeljük Erdélyben a magyar szórvány napját. Kötelességünk emlékezni és kötelességünk megtenni mindent amit lehet, a fejedelem szavaival élve. Mi hazát kaptunk, iskolát és tudást! Ez óriási felelősség, kihívás és persze lehetőség. Ma azt számoltam, Bethlen Gábor annyi idős volt mint én most, amikor meghalt. Ilyenkor rájön az ember, milyen keveset tett és mások mekkorát alkottak ugyanannyi idő alatt. Ez mindenképpen arra késztet, hogy többet, jobbat kell és lehet tenni”.

A zoom találkozó után minden szórvénymegye beküldött egy kisfilmet, amit az Rmdsz Facebook oldalán közvetítettek.„Bethlen Gábor fejedelem születésének és halálának évfordulóján bátran jelenthetjük, hogy a fundamentum áll és van még legmagasabb és legmesszebbi cél is! És sok-sok munka…” – áll Szőcs Ildikó, a Bethlen Gábor Kollégium igazgatónőjének ünnepi üzenetében.

Basa Emese

Támogatók:                               Bethlen Gábor Alap

Letölthető logók – bgazrt.hu

Communitas Alapítvány