Hangulatos közösségi hétvégék Felvincen

Aranyosszék egykori központja, a Fehér megyében található Felvinc, többek között, színvonalas magyar kulturális életéről és közösségi eseményeiről volt mindig híres a környéken, például a környéken elsők között hoztak létre népes olvasóegyletet, színjátszóköröket, dalárdát.

Az egykori, 1901-ig városi ranggal bíró település lakói napjainkban is igyekeznek megtartani a kulturális élet minőségét: színvonalas falunapokat szerveznek, újabban évente megemlékeznek világháborús áldozataikról, különféle hitéleti tevékenységeket valósítanak meg, a fiatal korosztály néptánccsoportot működtet és a sportélet (elsősorban a foci) is népes rajongótáborral bír. Mindezek a kezdeményezések kiváló alkalmat biztosítanak arra, hogy a falubeliek, sőt a Vincről elszármazottak is találkozhassanak, megtapasztalhassák az együttlét örömét, erősítsék az összetartozást.

Legutóbb, 2020. november 7-8. között, Vincze András, a Felvinc Létom Egyesület elnöke próbált egy jó hangulatú, tartalmas hétvégét szervezni a felvincieknek, természetesen ügyelve az egészségügyi előírásokra. Szombaton a református gyülekezeti ház udvarán hagyományos disznóvágásra került sor, amely –tegyük hozzá- egyre népszerűbb program a környéken, például Magyarlapádon és Fugadon, illetve Vajasdon is évente szerveznek hasonló falusi disznótorokat, Felvincen az idei az első ilyen jellegű rendezvény. A reggeli az elmaradhatatlan pálinkával való áldomásozással járt együtt, és azonnal olyan remek hangulat kerekedett, ami a disznótoros ebédig, sőt még azontúl is kitartott. A résztvevők, mintegy száz fő, talán a szokásosnál is jobban örvendtek az eseménynek, mindenkinek már nagyon hiányzott a közösségi élet, a sok szép rendezvény, amely minden évben összehozta a falu apraját-nagyját és amelyek az idén elmaradtak a járvány miatt. A főszervező, Vincze András szerint az esemény olyan sikeres volt, hogy már most megbeszélték a jövő évi disznótor részleteit…

Következő nap egy merőben más jellegű eseményre, a Communitas Alapítvány által támogatott online rajz- és fotópályázat nyilvános kiértékelésére került sor, amelyet Felvinc ősszel címen hirdetett meg az egyesület még a lombhullatás kezdetén. Szintén vasárnap, az ünnepi istentisztelet keretében, köszöntötték az idei ezüst- és aranylakodalmas párokat. Említett alapítványnak köszönhetően, a jövő hétvége is mozgalmasnak ígérkezik: a Felvinc Létom Egyesület november 14-ére, szombatra szabadtéri asztalitenisz- és sakkbajnokságot hirdetett, ifjú és felnőtt kategóriában egyaránt, így remélhetőleg, újra sikerül összehozni a társas életre vágyakozó, sportkedvelő felvincieket.

Basa Emese 

Támogató: Communitas Alapítvány

Communitas Alapítvány logó