Gyermeknéptánc-találkozó és szüreti bál Gyulafehérváron

Gyermeknéptánc-találkozó és szüreti bál Gyulafehérváron

A maroknyi magyar gyulafehérvári közösség igyekszik megőrizni hagyományait, nemzeti identitását, ezért színvonalas programokkal, rendezvényekkel igyekszik összefogni a nagyvárosban szétszóródott közösséget. Az elmúlt hétvégi kulturális kínálatuk több Fehér megyei magyar közösséget az egykori fejedelmi központba csalogatott.

„Helyet-helyet nekünk is, ha kicsinyek vagyunk is!”

Idén, 2018. október 13-án rendezték meg az Ősszel érik, babám, a fekete szőlő címet viselő  IV. Gyulafehérvári Gyermek Szórvány Néptáncfesztivált, amely hiánypóló jellegű a megyében és annak szomszédos részein, hiszen az apróknak is bemutatkozási és kapcsolatteremtési lehetőséget nyújt. Az ötletgazda, Szilágyi-Győri Loránd és családja, fáradságot nem ismerve, minden évben megszervezi ezt az alkalmat, ahol a gyermekek színpadi élményt kaphatnak, barátságos fellépői és nézői körben. Dicséret jár továbbá, a Csűrdöngölő Néptánccsoportnak, a Gróf Majláth Gusztáv Károly  Alapítványnak (ők a fesztivál szervezői), a  gyulafehérvári szülői közösségnek, a református egyháztagoknak, akik egy emberként fogtak össze a sikeres szervezés érdekében.

A fesztivál programja kézműves tevékenységeket és a gálaműsort tartalmazta, legvégül pedig egy kiadós vacsora után a táncházban szórakozhattak együtt a kicsik, amelyet Herczeg-Hajdara Hajnalka Petőfi-programos néptáncoktató szervezett. Zenélt a Vajasdi Margaréta és a magyarlapádi Bésegítő zenekar.

A szervezők minden évben meghívnak egy távolabbi néptánccsoportot is, amelyik szakmai tudásával ösztönzőleg hat a helybeli gyerekekre.Az idei fesztiválon részt vett a Kézdiszentlélekről jött Perkő Néptáncegyüttes, akiket hatalmas tapssal jutalmazott a közönség. A Kovászna megyei tánccsoport két napot vendégeskedett Gyulafehérváron.

A kicsik is „alakulnak”

A fesztiválon összesen mintegy 100 gyerek vett részt. Voltak visszatérő vendégek és olyanok is, akik csak az elmúlt esztendőben kóstoltak bele a néptáncba. A házigazda Csűrdöngölő Néptáncegyüttes és az Apró/ Kis-Miriszló Gyöngye mellett fellépett a Hajdara Tamás és a Herczeg-Hajdara Hajnalka által  tanított nagyenyedi Kis-Fügevirág Néptáncegyüttes és a magyarlapádi Törökbúza Néptáncegyüttes valamint a vajasdi óvodások csoportja, a Zálogos. Mivel utóbbiak számítanak az újonnan alakult csoportoknak, róluk bővebben szólunk.

A Kis-Fügevirág Táncegyüttes Mesterségem címere című koreográfiájában gyermekjátékokon keresztül mutatta be a különböző mesterségeket – így lett többek között a csősz játéka a Lopom, lopom szőlődet, a kofa játéka a Hogy a csibe, hogy?, és – egy kis humorral fűszerezve – a nőcsábász játéka az Elvesztettem zsebkendőmet.

A magyarlapádi Törökbúza Táncegyüttes Természetesen, lapádiasan című műsorában magyarlapádi táncokkal kedveskedett a nézőknek:  eljárta a fiúk által oly nagyon kedvelt lassú és gyors pontozót a lányok “kátazása”, azaz csujogatása közben, ezután megmutatta páros táncaikat, a csárdást és szaporát.

A 15 főt számláló vajasdi Zálogos frissen született tánccsoport, csupán a tanév kezdete óta készülnek erre a komoly eseményre. A Margaréta Egyesület védnöksége alatt alakult, és sokak szerint a Margaréta Néptáncegyüttes méltó folytatásává cseperedik.  A tánccsoport a nevét a falu alatt levő legelőről és folyócskává dagadt patakról kapta, ugyanis a dokumentumok említést tesznek egy kőhídról, és annak használati zálogáról. „Nem véletlen az elnevezés a jövőre nézve sem, mivel kaptunk-úgymond zálogba- lehetőséget énekre, tánctudásra, jókedvre, együttlétre, és ez kötelez bennünket a továbbadásra, egymás megörvendeztetésére, optimizmusra, hitre és cselekedetekre”- vallották a csoport vezetői, Boros Anna Imola tanítónő és Magyari Enikő óvónő.

Népzene a szüreti bálon is          

A kicsik helyénvaló néptáncprodukciói meghozták a felnőttek jó hangulatát is, így az RMDSZ Fehér megyei szervezete által rendezett bál, amely a Parc Hotel szálloda elegáns éttermében került megtartásra, percek alatt önfeledt szórakozássá vált.

Az eseményt Ladányi Árpád Csaba, az RMDSZ Fehér megyei elnöke, dr. Gudor Kund Botond református esperes , Pleșa Gabriel Codru, Gyulafehérvár  alpolgármestere és Ion Dumitrel, a megyei önkormányzat elnöke nyitották meg.

A vendégeket Málingér Anita és Kovács Gergő anyaországi énekes pár szórakoztatták; repertoárjukban elsősorban slágerdalok szerepeltek. Ezt követően a Csürdöngölő Néptáncegyüttes zenekara húzta a talpalávalót.

A szüreti bál, amelyik a gyulafehérvári és környékbeli magyarság kulturális és magyar közösségi élet iránti igényét próbálta kielégíteni, nagyon jóra sikeredett a résztvevők szerint, akik kihangsúlyozták: már előkészítették a jó hangulatot a jövő évi mulatságra is.

Basa Emese, Ladányi Evelin

A NÉPTÁNCFESZTIVÁL TÁMOGATÓI:

BETHLEN GÁBOR ALAP

 

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA, CSOÓRI SÁNDOR PROGRAM

SZPONZOROK:

GYULAFEHÉRVÁRI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG

BIOMILK, SMICI DESIGN, TÓTH CSABA, TAJTI ZOLTÁN

 

 

A fotókat készítették: Hajdara-Herczeg Hajnalka és Ladányi Evelin

A fotókat készítették: Hajdara-Herczeg Hajnalka és Ladányi Evelin