Csegezi Zsuzsa, Székelykocsárd polgármestere: „Ne akkor állj meg, amikor elfáradtál, hanem amikor befejezted a munkádat!”

Csegezi Zsuzsa, Székelykocsárd polgármestere: „Ne akkor állj meg, amikor elfáradtál, hanem amikor befejezted a munkádat!”

 

    Az első mandátuma vége felé közeledve, Csegezi Zsuzsa fenti, Henry Fordtól kölcsönzött jelmondata sokat elmond önmagáról, terveiről, lelkiállapotáról. A becsületes munkára törekvő, korrekt polgármester, háromgyermekes családanya, csak némi latolgatás után vállalta el, hogy versenybe száll a tisztsége megtartásáért.

Csegezi Zsuzsát minden tekintetben rátermettnek tartják ismerősei, megvalósításai pedig önmagukért beszélnek, csakhogy egy 25%-nyi magyarságot kitevő vegyes lakosságú településen, ráadásul nőként, ezt nem könnyű mindenkivel elismertetni. 2016-ban, mire a község egy része a választásokat követően felocsúdott, már meg is volt az első projekt, amit sok más követett azóta.

A legnagyobb értékű beruházások a Fejlesztési Minisztériumtól lehívott két  pályázatból kerültek Székelykocsárdra. A legfontosabb és amelyik egyben a legtöbb fejtörést is okozta, az a mintegy 6 kilométernyi községi út leaszfaltozását célozza meg, értéke 5.548.000  lej. A gondot a kivitelező cég hozzáállása jelenti, amelyik a tavaly nyár óta félbehagyta a megkezdett munkálatokat, ezzel nagyon sok kellemetlenséget okozva mindenkinek (az ezelőtt néhány nappal elhangzott  ígéretek szerint két héten belül folytatják a 2018-ban megkezdett munkálatokat). A másik fejlesztési projekt a székelykocsárdi orvosi rendelő felújítására és korszerű orvosi eszközökkel való ellátására vonatkozik. Az elnyert 674.800 lejből  ultrahangkészüléket (ekográfot), elektrokardiográfot (EKG) és fogorvosi széket is vesznek, így a székelykocsárdi lesz az egyik legjobban felszerelt vidéki orvosi rendelő a környéken.

Két vissza nem térítendő európai uniós pályázatot is sikerült lehívni és megvalósítani. Az első egy éjjeli megvilágítású, Fifa 2-es minőségű műfüves foci- és teniszpálya megépítése volt 100.000 euró értékben, átadásáról lapunkban is beszámoltunk annak idején. A második projekt a helyi kulturális örökség népszerűsítéséről szólt, amelynek keretében közel 30.000 euró értékben vásároltak népviseleteket és a néptáncoktatáshoz szükséges felszereléseket.

A helyi költségvetést sem pazarolta el felelőtlenül Csegezi Zsuzsa és csapata, hanem észszerűen, valós problémák megoldására fordították azt. Sikerült a főút menti járdákat kijavítani és új szakaszokkal kibővíteni, ami nagyon fontos a járókelők biztonsága érdekében az egyre forgalmasabb úton, de hasonló munkálatokat végeztek a Nagy utca, Állomás utca és Kis utcában is. A falu központja is sokkal rendezettebb, vízlefolyókat, hidakat építettek és modern térkővel varázsolták szebbé. A polgármesteri hivatal udvarát járdakövekkel rakták le, új játszóteret hoztak létre és egy új Dacia Logan gépkocsit vásároltak az önkormányzat számára. Rekord idő alatt újították fel a kultúrotthont, erről a tavalyi Tavaszi szél vizet áraszt elnevezésű megyei néptáncfesztiválon győződhettünk meg.  Nem feledkeztek meg az iskolákról sem: korszerűsítették a helyi általános iskola fűtésrendszerét, hőálló ajtókat szereltek fel és kijavították a járdázatot, az elemi iskolában pedig faljavításokra, meszelésre, belső illemhelyek építésére került sor és bevezették a központi fűtést.

 A közvilágítás problémája is prioritást jelentett Csegezi Zsuzsa számára: 2019-ben felszereltek 100 darab ledes égőt, idén márciusban pedig további 130 kerül az oszlopokra, ez pedig a falu teljes egészét lefedi. Ez egy fontos lépést jelentett a közbiztonság szempontjából, ahogyan a térfigyelő kamerák kihelyezése is, hiszen Székelykocsárdon vannak kevésbé biztonságos falurészek is. Rendbehozták a határutakat is, a községhez tartozó Vajdaszegen és az ún.  Szőlők alján pedig közel 2 kilométeres szakaszon a vízhálózatot javították és 300 darabbal egészítették ki a vízhordók számát.

Csegezi Zsuzsa már mandátuma elején komoly hiányosságokat tapasztalt a közvagyonban: a telekkönyvek rendezetlensége miatt lehetetlen volt uniós és hazai fejlesztési pályázatokat beadni, így ez a munka is rá hárult. Sikerült telekkönyvezni a kocsárdi és a vajdaszegi kultúrotthonokat, a községi legelőket, a sportpályát, a községi utakat, a vízszolgáltató telephelyét a vízforrásokkal, az orvosi rendelőt, újratelekelni az általános iskolát. „Gyakorlatilag a polgármesteri hivatal épületén kívül egyetlen köztulajdonban levő épület telekkönyve sem volt rendben”– hangsúlyozta Csegezi Zsuzsa. „Ezeket mind a helyi költségvetésből finanszíroztuk. Az idén, az uniós POR projekt nyerteseként, ingyenesen telekelhetjük a falu összes kül- és belterületi ingatlanját, így óriási pénzösszeget spóroltunk meg, Fehér megyében csak három településnek volt szerencséje ehhez.”

A polgármester asszony, egykori enyedi tanítóképzős növendékként és diákkori amatőr sportolóként,  minden tőle telhetőt megtesz az oktatás és a sport támogatásáért. Nagyon büszke arra, hogy a helyi iskola diákjai kiváló eredményeket érnek el a hivatalos vizsgákon és a különböző regionális és országos versenyeken, a fociban pedig megyei szinten az elsők között vannak, így hathatósan támogatja az oktatást és a sportot. A fent említett infrastrukturális beruházásokon kívül sikerült növeli az ösztöndíjak értékét, finanszírozni a diákok és a tanárok ingázását, különböző tematikus eseményeket, kirándulásokat és falunapokat szervezni és nem utolsósorban egy 18.000 lej értékű pályázatot életbeültetni, amely az iskolaelhagyás megakadályozásáról szólt. Hasonlóképp támogatásáról biztosítja az egyházakat és az egyesületeket is.

Természetesen Csegezi Zsuzsának szívügye a kocsárdi magyarság sorsa, a Cserevár Egyesület egykori elnökeként már számos projektet megvalósított lelkes csapatával. Neve szorosan kapcsolódik a Gróf Gálffy János Magyar Közösségi Ház megalapításához és felszereléséhez, két, a református egyház tulajdonában levő épület felújításához szórványkollégium létrehozása céljából, a helyi magyar tagozatot megmentő délutáni oktatás beindításához, az ingáztatáshoz szükséges két kisbusz beszerzéséhez és a lista korántsem teljes.

„Soha nem féltem se a munkától, se a kritikáktól. 2016-ban, amikor polgármesterré választottak, nagyon hamar kialakítottam magam körül egy olyan munkacsapatot, amelyik felvállalta, hogy minden tőle telhetőt megtesz Székelykocsárd felvirágoztatásáért. Úgy érzem, ez sikerült is, annak ellenére, hogy a három és fél év kemény munkájának az eredménye csak most kezd  látszani, több projekt  pedig közép- és hosszú távon fejti ki hatását. Kell még idő, hogy befejezzem az elkezdett feladatokat, ezért állok újból elébe a megmérettetésnek” – vallotta Csegezi Zsuzsa.

Székelykocsárd kitartó polgármesterének erőfeszítése pedig nem hiábavaló, hiszen az elmúlt 30 esztendő alatt senkinek sem sikerült ekkora mértékű fejlesztési összegeket megpályázni. Beruházások, közösségfejlesztés tekintetében jó úton halad tehát Székelykocsárd, a kérdés csupán az, hogy hányan hajlandók érzékeli, netán szavazatukkal is elismerni ezt.

BASA EMESE