15. Felvinc napok: másfél évtizednyi közös öröm és hagyományápolás

  1. augusztus 14-15. között zajlottak a Fehér megyei Felvincen a magyar napok, a helyi református és katolikus egyházközségek és a Létom Egyesület szervezésében. Az elviselhetetlen hőség ellenére nagyon sokan részt vettek az eseményen, amely változatos programkínálatával igyekezett minden korosztályt megszólítani.

A gyerekek számára különféle játékokat, sportvetélkedőket, kézműves foglalkozásokat szerveztek, utóbbiak közül a kisszék-festés tűnt a legvonzóbbnak. Az előző évekhez hasonlóan, idén is bemutatták a bibliahét „anyagát”, ugyanakkor egészen másfajta műfajokban, az ún. Play station versenyben illetve a gyerekíjászatban is kipróbálhatták készségeiket. A legapróbbak számára a kolozsvári Keljfeljancsi Bábszínházat hívták meg, a Mátyás király és a kolozsvári bíró című előadással.

Mivel a szórakozáshoz hozzátartozik az étel-ital is, a szervezők erről is kellőképp gondoskodtak: a szorgalmas vinci háziasszonyok finom gulyással, a nagyenyedi Papp Péter pincészet pedig ötféle fehérborral kínálták meg a résztvevőket. A jó hangulat megteremtésében a szombat esti Teddy Queen koncertje is alaposan kivette a részét.

A kulturális programok közül nagy érdeklődésnek örvendett a felvinci színjátszó csoport műsora, amelyik minden évben színvonalas előadásaival nyeri el a közönség tetszését. Az ilyenkor szokásos, szinte kötelező jellegű néptáncos műsorban kolozsi, magyarlapádi és helyi néptánccsoportok léptek fel, a budapesti Magos Együttes vasárnap esti előadása pedig megkoronázta a kétnapos közösségi ünnepet. Természetesen idén is megtartották az ökomenikus istentiszteletet a helyi református templomban, melynek keretében került sor a 25 és 50 éves házasok ünnepi köszöntésére.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Ion Dumitrel, Fehér megye prefektusa és Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere, utóbbi a tőle megszokott módon, lelkesítő üzenetet fogalmazott meg a helyiek számára : „Egy közösség addig él amíg van életkedve! Felvinc magyar közössége örömmel veszi a mindennapok akadályát és ünnepel. Legkisebbektől a legidősebbekig, mindenkinek jutott gulyás, jókedv és áldás! Isten tartsa meg őket!

Basa Emese