XXIII. Maros- és Kis-Küküllő Menti Népzene- és Néptánctábor Magyarlapádon

  1. július 18-24. között került sor Erdély egyik legrégebbi és legismertebb népzene- és néptánctáborára, az Ethnika Kulturális Alapítvány szervezésében.

Az idei tábornak talán jobban örvendtek a falubeliek, mint az összes többi előzőnek, hiszen 2020-ban a járvány miatt csak online lehetett megrendezni az eseményt.

A magyarlapádi tábor legfőbb jellegzetessége, hogy a helyi hagyományokat nem divatos köntösbe öltöztetve, különleges programok által próbálja reklámozni , hanem az eredetiségre fekteti a hangsúlyt és a népi örökséget a lehető legegyszerűbb módon és a legtermészetesebben  igyekszik átadni.  A táborban  népdalokat, népzenét, népi táncokat tanítanak, továbbá hangszeroktatást valósítanak meg, kicsiknek és nagyoknak, kezdőknek és haladóknak egyaránt. Az idén a hangszeroktatást Vizeli Balázs, Csányi Sándor és Oniga András végezték, a néptáncoktatók pedig Kis István és Kis Demeter Erika illetve Hajdara Tamás és Hajdara-Herczeg Hajnalka voltak, munkájukat sok helyi önkéntes oktató és adatközlő segítette.

A programba kézműves tevékenységeket, népi gyermekjátékokat, népviselet divatbemutatót iktattak, megismertették a helyi gasztronómiát,  sajt- és borkóstolást tartottak. Mivel az  Ethnika Kulturális Alapítvány felvállalta a környékbeli magyarság helyzetének felkarolását is, minden évben  meghívnak  néhány környékbeli településről is néptánccsoportokat, érdeklődőket, akik elsajátíthatják nem csak az itteni népi kultúrát, hanem – ezzel egyidejűleg- érezhetik azt is, hogy odafigyelnek rájuk, hogy nincsenek teljesen elszigetelve más magyar közösségektől és a magyar kultúrától.

Támogatók: BETHLEN GÁBOR ALAP

Letölthető logók – bgazrt.hu

Communitas Alapítvány

MOL Románia