XVI. Tokaji fesztivál Borsiban: nyolc ország találkozója

                            XVI. Tokaji fesztivál Borsiban: nyolc ország találkozója

     Erdélyt a nagyenyedi Bethlen-kollégium reneszánsz táncegyüttese képviselte 

 

         2018. június 16-án a szlovákiai borsi kastélyban, II Rákóczi Ferenc szülőhelyén, került megrendezésre a XVI. Tokaji fesztivál, amelyet ez évben a „Nyolc ország találkozójának” is neveztek. A rendezvényen kiváló alkalom nyílt több nemzet tánckultúrájával megismerkedni. Romániát és azon belül Erdélyt a Bethlen Gábor Kollégium Collegium Gabrielense reneszánsz tánccsoport képviselte.

       Az esemény helyszíne a borsi Rákóczi-várkastély volt, amelyet az államosítás után iskolaként, munkásszállásként meg raktárként használtak. A várkastély 1990-ben a Borsi Önkormányzat tulajdonába került. Bár a középkori vakolatból elég kevés maradt meg, és a vár elég romos állapotban van, mégis megőrizte hagyományos jellegét és minden darab kövéből történelmet sugároz.  A borsi polgármester asszony, Varga Anna Tünde elmondta, hogy a vár teljes restaurálása ez év júliusában kezdődik el és a 2020-as fesztivál a már teljesen a felújított várban kerül megrendezésre. A várkastély II. Rákóczi Ferenc életéről és koráról szóló kiállítások állandó tárházává válik.

    A fesztivál ünnepélyes megnyitóján Rastislav Trnka, a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke és a borsi polgármester asszony üdvözölte az egybegyűlteket.

    Ezután elérkezett a sokat várt pillanat, a táncegyüttesek fellépése, akik igyekeztek minél szebben bemutatni néptáncaikat,  történelmi  hagyományaikat. Szlovákiáiból az  Omladina Néptánceggyüttes és az Impulz zenekar, Ukrajnából a Komótos Együttes, Magyarországról a Bodrog Néptánccsoport, Franciaországból a Delphinale Folklóregyüttes, Ausztriából a Bécsi Néptánccsoport, Lengyelországból a  Jaroslawi Balett Központ , Törökországból a  Selindek Együttes, valamint Romániából, Erdélyből, a Collegium Gabrielense kápráztatták el a közönséget. Minden tánccsoport hagyományos öltözetben jelent meg és bemutatta az anyanyelvén énekelt dalait meg a hagyományos táncait.

   A Collegium Gabrielense  Táncegyüttes reneszánsz táncai kitűntek a többi tánc közül és igen nagy sikert arattak.  A fellépés után a tánccsoport vezető tanárát, Galambfalvi Angyalkát,  megkereste egy sárospataki  rendezvényszervező, aki felajánlotta a tánccsoportnak, hogy ősszel  Sárospatakon is mutassák be előadásukat.

   A néptáncfellépések után a szervezők más műfajnak is teret engedtek. A  vendégsztár nem volt más mint Charlie, aki egy fergeteges hangulatú koncerttel zárta az ünnepséget.

Szöveg és fotó : Ladányi Evelin