VIII Fehér Megyei Magyar Napok

Fehér megye legnagyobb magyar rendezvényére június 19. és 23. között került sor, a fő helyszín ezúttal is a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium volt.

Fehér megye magyarsága ismét együtt örült a szervezőkkel annak, hogy újból sikerült megvalósítani a magyar napokat. A szerdai fesztiválmegnyitó is ezt az érzést sugallta, amikor – a Maros Művészegyüttes Erdélyország szép vizei című teltházas előadását megelőzően – a szervezők jeles vendégek kíséretében üdvözölték a közönséget. Az ünnepélyes nyitógála első momentuma a kezdő áhitat volt, Isten igéjét Simon János egykori küküllőboldogfalvi lelkipásztor tolmácsolta, akit Közösségért- díjjal tüntettek ki. A résztvevőket Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, Benedek Zakariás parlamenti képviselő, Szélesné Herman Ágnes konzul (Magyarország Főkonzulátusa Kolozsvár), Dumitru Fulea, a Fehér Megyei Tanács alelnöke köszöntötték, majd a rendezvénysorozatot a fesztivál ötletgazdája, Lőrincz Helga nyitotta meg.


Az ötnapos rendezvény követte az előző kiadások forgatókönyvét: tematikus napok keretében igyekezett minél változatosabb, minden korosztályt megszólító programot kínálni. A rendezvény ezúttal is reflektált a jelesebb évfordulókra, hiszen 240 éve született a kollégium legjelesebb diákja, Kőrösi Csoma Sándor, 320 éve történt Nagyenyed negyedik elpusztítása, amelyről a 120 évvel ezelőtt elhunyt Jókai is megemlékezett A nagyenyedi két fűzfa című elbeszélésében. Ezeket az évfordulókat helyi vagy enyedi származású alkotók és a kollégium diákjainak képzőművészeti alkotásai idézték fel. A diákság számára meghirdetett verseny legjobb munkáiból fotókiállítást szerveztek az udvaron, a Barcsay-teremben és a kollégium folyosóin pedig Murádin Lovász Noémi, Harácsek Lehel Zoltán és Lőrincz Dávid alkotásait illetve a magyar napok fotósainak a munkáit csodálhatták meg az érdeklődők.

A sok szász éves múltal rendelkező tornavizsga idén sem maradhatott ki a programok közül. Csütörtök délutén a kollégium apraja nagyja felvonult a tornakertbe. Elsőként az óvodások Szállj el kismadár! mottóval induló bemutatója örvendeztette meg a lelátók közönségét. “Maradj mindig ugyanilyen, így jó, így szép!” énekelték tornagyakorlataik végzése közben a Bethlen-kollégium elemista kisdiákjai, akik közül néhányan kicsivel később az úgynevezett Napsugár Öttusa Bajnokságon is részt vehettek az ügyességi akadálypálya, célba dobás, helyből távolugrás, egyensúlyozás és váltófutás próbákon. Az idén újra helyet kaptak a tornavizsgán a diákok kedvenceinek számító szerugrások is. A líceumi fiúk által végzett látványos akrobatikák ezúttal is bebizonyították, hogy igen alkalmas gyakorlatelemek a bátorság növelésére. A Kerekes Ferenc és Tályai Stefánia tornatanárok által összeállított főprodukció, a gimnáziumi és középiskolai diákok közös gyakorlata mutatós látványt nyújtott. A sok türelmet, kitartást és együttnűkődést igénylő produkcióban a lányok kendős, a fiúk szabad gyakorlatot mutattak be.

A tornavizsga után a nagyszinpadon két fergeteges koncertre került sor. Az első fellépők a Symbiosis volt, akik a jazz kedvelőinek tettek eleget. A nap sztárfellepő zenekara az Intim Torna Illegál volt. A közönség Dorogi Péter énekkessel együtt énekelte a slágereket.

A szervezők ezúttal is kiemelt figyelmet szenteltek a néphagyományokra. A pénteki  nap a néphagyományokról szólt. Nagy érdeklődésnek örvendett a kollégium volt diákjának, Antal Tibornak a gyímesi népviselet-bemutatója, amelyet az iskola egykori igazgató-helyettesével, Turzai Melániával együttműködve valósítottak meg. Mindeközben a nagyszínpadon a környék néptánccsoporjai léptek fel.  Fellépett Boros Erzsébet Csokonai Vitéz Mihály-díjas népdalénekes és az általa alapított Csombordi Rózsafa Énekegyüttes, amelyet a Borozó Zenekar kísért, a betlenszentmiklósi Csillagszeműek, a magyarpéterfalvi Hanga, a felvinci Létom és a magyarlapádi Hagyományőrző népténccsoportok. Idén első alkalommal a szovátai Tűcsőkraj zenekar is megörvendeztettet minket előadásukkal. A gyerekek számára Marosán Csaba kolozsvári színművész tartott előadást a Mesék szárnyán címmel, valamint a besegítő óvónők és tanítónők gyerekfoglalkozást tartottak. A kézműveskedés terén abszolút hatásos volt az udvaron felállított eredeti szövőszék, ugyanakkor minden eddiginél gazdagabb kézműves kirakodóvásár is volt, ahol kicsiknek és nagyoknak bőven akadt vásárfia. A legnagyobb népszerűségnek kétségkívül az István a király rockopera örvendett, a Kárpát-medencei gyermek-tehetségkutató nyerteseinek előadásában. A különleges produkció megdöntötte a Fehér Megyei Magyar Napok eddigi közönségszámát, sőt sokak szerint ez volt az eddigi legfelemelőbb momentuma a rendezvény történetének.

Szombaton az ínyencek a Dr. Szász Pál Magyar Közösségi Ház udvarán a gulyásfőző versenyen próbálhatták ki rátermettségüket, párhuzamosan a gyerekeknek futball és kosárlabda bajnokság volt szervezve.  Idén sem maradhatott ki a kulturális palettáról a könyvbemutató, Csávossy György István Vinum aeternum verseskötet került bemutatásra.  A magyar napok másik kiemelt rendezvénye a kollégium Fordított Patkó diákszínjátszó csapatának előadása volt. Az évek óta kiválóan működő iskolai alakulat ezúttal Wéber Anikó Az osztály vesztese című alkotását vitte színpadra. A darab olyan fontos társadalmi kérdéseket feszegetett, mint a zaklatás, az iskolai bántalmazás és kirekesztés, e problémafelvetéseket pedig tucatnyi kibontakozó tehetséges diák tolmácsolta kiválóan a díszterem zsúfolásig megtelt hallgatóságának. Este két fergeteges koncerten szorakozott a közönséget. Első fellépők a Mano&Gregor kolozsvári együttes volt, őket követte a híres magyarorszégi Hooligans együttes. Fergetekes hangulatot varázsoltak a zenészek, velük együtt énekelt a közönség.

Vasárnap újabb gasztronómiai esemény teremtett alkalmat a közösségi együttlétre: a festői tompaházi tónál horgász- és halászléfőző versenyt szerveztünk. Párhuzamosan az iskola tornakertjében hagyományos íjász verseny zajlott. Az öt napos fesztivált egy retro partyval zárták a szervezők a Logos pincészet rendezvénytermében.

Szórványban a magyar napok megszervezése sokkal több mint egy fesztivál! Az óvodástól a nyugdíjasig, minden egyes korosztály számára egy élményekkel teljes rendezvényt sikerült szervezni, amely által mindenki érezheti azt, hogy “magyarnak lenni jó”.