Tükrözte a víz az arcot

Fazakas Misi rendezőtől minden szereplő megkapta a feladatát

Az Osonó 1993-ban alakult, így csaknem 20 éves együttes. Nevét onnan kapta, hogy az alakulás évében volt egy lányszereplőjük, aki mindig elosont valahová. Maradt tehát az Osonó, amelynek értelme időközben jelentősen megváltozott, mert rájöttek, hogy elosonni lehet máshová is pl. most a szórványba, ahol jelenleg turnéznak, vagy előadás közben az emberi lelkekbe. A különös színházműhely elsősorban a mával foglalkozik. Az odafigyelő néző könnyen felismeri saját vagy szerettei, barátai életét. Ebben rejlik a néző katarzisa: a ráébredő átélés lehetőségében. És talán a megjavuló vagy megjavító szándék lehetősége is. Ebben van ennek a „színházi megnyilatkozásnak” a legfőbb érdeme.
 

Fazakas Misi rendezőtől minden szereplő megkapta a feladatát
 

Fazakas Misi rendező elmondása szerint a mostani előadás úgy készült, hogy minden szereplő megkapta a feladatot: írjon le színházi nyelven egy epizódot az életéből. Ezekből az írásokból és a hozzácsapódó ötletekből alakultak ki a jelenetek. Ezért a „mű” közös alkotómunka eredménye. Ebben nem különül el a színműíró és a szereplő (Bartha Lóránd, Dorogics Bernadette, Jánosi Vivien, Koródi Janka, Mucha Oszkár, Oláh Eszter, technika: Bartha Levente). A műhelyben „egy testben és egy lélekben” léteznek, amelybe szervesen beletartozik a filmvetítés, a különböző fényhatások vagy a hangeffektusok. A monológokban a politikától kezdve a munkanélküliség, a népesedés, az anyaság, a pedagógusok életérzése, a család, a gyermekvállalás és a szülők vagy az „enterek” különös világa is mind szóba került. Nagyon találóak voltak a pedagógusokról mondott állítások. Aztán perceken keresztül pusztán az apa és az anya szavak hallatszottak, mindig különböző színnel és hangsúllyal. Talán a gyerekek, fiatalok hívogatták a testben vagy lélekben messze járó gondterhelt szüleiket.

2011-ben három bemutatójuk volt és 109 előadásuk. A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma állami kitüntetésben részesítette őket. Az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadás 81. bemutatója volt a nagyenyedi. További szórvány előadások következnek pl. Gyulafehérváron, Déván, Vajdahunyadon és másutt is. Jártak külföldön is, Bangkoktól Bécsig. Támogatók és segítők hosszú sora teremti meg az anyagi alapot a turnékra, az előadásokra. Ezt a szórványturnét a megyék közötti megállapodás értelmében a Kovászna Megyei Tanács és a Fehér megyei RMDSZ támogatta és szervezte.

Szabadság, 2012. február 21.