Pataktakarítás cserkész-módra

A SZERZŐ FELVÉTELE – Dagadtak a zsákok a sok szeméttől

A lelkes csapatban elemistától a középiskolás tanulóig minden korosztály képviseltette magát, és rövid két óra leforgása alatt komoly munkát végeztek a fiatalok. Felszerelésük mindössze gumikesztyűkből, műanyagzsákokból és egy pár gumicsizmából állt, de annál nagyobb volt a lelkesedésük és a munkakedvük. Nem célunk felsorolni mindent, amit a patakban találtak, a pillepalackok százain kívül akadt azonban említésre méltó szennyezést okozó lelet is, pl. döglött macska, olajos szerelő nadrág, cipő, papucs, akkumulátortöltő, bicikli- és autógumik, pelenka, bőrönd, reklámtábla, üvegbezárt házi tej és még sok minden más. A nagy mennyiségű szemét az előkészített zsákokba került.
Egy patakparti háztulajdonos szerint főként az Enyed utáni falvakból érkezik a nem mindennapi szállítmány a városba, és ez gyakran ismétlődik, főként tavasszal, a vízszint emelkedésekor. A beszédes helyi lakos maga is próbálkozott ezüstfenyő, majd dísznövények ültetésével a parton, de az éjszaka leple alatt mindent elloptak.
A 24 cserkész áldozatos munkával kb. ugyanannyi zsákot töltött meg a patakból származó szeméttel, amit a partról a polgármesteri hivatal fog elszállíttatni. Szép munka volt, szerény eredménnyel, de nagy példamutató erővel minden enyedi polgár és más önkéntes szervezet számára is. Talán szigorúbb, akár büntetéssel járó szabályokra is szükség volna a tartós eredményhez, a szép tiszta Enyed patakához.


Szabadság,