Mesevilággá varázsolt könyvtár a Bethlen-kollégiumban, a Magyar Népmese Napján

2018. szeptember 28-án aki az iskolai könyvtárba tévedt, alkalma adódott újrahallgatni kedvenc gyermekkori meséit azon a mesebemutatón, amelyet a Magyar Népmese Napja ünnepléséért rendeztek. 2005-ben a Magyra Olvasótársaság kezdeményezte, hogy Benedek Elek születésnapja, szeptember 30., legyen a Magyar Népmese Napja. Az idei rendezvényen Magyarország két fontos személyiségére, Benedek Elekre, a nagy mesemondóra és I.Mátyás királyra emlékeztek.

A könyvtárban tartott mesebemutatón három osztállyal ismerkedhettünk meg. 8 és 9 óra között az ötödikes diákok szerepeltek, osztályfőnöknőjük Kerekes Erika. 9 és 10 óra között Szakács Ildikó osztálya, a harmadik osztály szerepelt, 12-től 13-ig meg a negyedik osztály tartott bemutatót, osztályfőnöknőjük Alexa Mária. A tevékenység során öröm volt látni a gyerekek kiváló csapatmunkáját, ugyanakkor néhányan egyéni előadásmódjukkal tűntek ki.  Minden csapatban volt egy mesélő, a többiek meg kis színészekként jelentek meg,  párbeszédükkel és öltözékükkel életre keltve  Benedek Elek meséit. Az eljátszott mesék között voltak a “Mátyás király és a szép molnárlány”,  “Mátyás király meg az öregember” című történetek, ezt követően  Ercsey Etelka könyvtárosnő olvasta fel  “Az okos leány” és a “Mátyás király huszára” című meséket.

Miután a mesebemutató lejárt, a diákok megnézhették az olvasóteremben megrendezett  könyvkiállítást,  a 12.B osztály diákjainak a  Mátyás király koronáját ábrázoló rajzait illetve a 10.B osztály kedvenc meseábrázolását.

Ava Trent