Kalotaszegi néptánc edzőtábor a Miriszló Gyöngye számára

„Mivel az elmúlt időszakban kevés közösségi eseményre került sor, néptánccsoportunk tagjai között kissé meglazult az az erős összetartás, ami eddig volt jellemző, arról nem is beszélve, hogy nagyon hiányoznak számukra a fellépések és a faluból való kimozdulás lehetősége” – foglalta össze Szabó Csilla Erzsébet egyesületi elnök a program lényegét.

Valóban, egy intenzív néptánc edzőtábor szakmailag mindig kiváló lehetőség bármelyik néptánccsoport számára. Emiatt is szükségesnek tartották, hogy a Miriszló Gyöngye ifjú tagozata számára szervezzenek egy három napos néptánc edzőtábort Kalotaszentkirályon, 2021. december 10 és 12. között. A helyszín kiválasztása a Kalotaszeg iránti érdeklődésükből ered, a táncosok mindig is szerették volna jobban megismerni ezt a tájegységet. A kalotaszegi néptáncot már megtanulták az előző időszakban, a táborban pedig gyakorolni, fejleszteni lehetett tudásuk. Így a párok jobban összeszokhattak és begyakorolhattak egy olyan színpadi produkciót, amit aztán előadhatnak a közönség előtt is.

Az elszállásolásukat egy hagyományos kalotaszegi parasztházban oldották meg és egy-egy rövid kiruccanást is szerveztek, hogy jobban megismerjék a jellegzetes népi építészetet, a gyönyörű templomokat, tiszta szobákat. Múzeumi látogatásokat iktattak a programba, magángyűjteményeket néztek meg a tábor ideje alatt. A néptáncoktatást a Szarkaláb Néptánccsoport két tagja, Pillich Balázs és Varga Orsolya végezték, ők már évek óta  tanítják eredményesen a Miriszló Gyöngyének a táncot.

Minden bizonnyal, a mostani edzőtábor is egyike lesz azon feledhetetlen élményeknek, amelyekkel az egy évtizede működő néptánccsoport tagjai gazdagodtak az évek folyamán.

A néptánctábort a Bethlen Gábor Alap finanszírozta. Szabó Csilla Erzsébet elnök asszonytól megtudtuk, hogy a támogatás nélkül a program nem valósulhatott volna meg. Szintén a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően, a Miriszló Gyöngye Egyesület idén két olyan beruházást – egy fából épült játszógaléria és egy rendezvénysátor – is megvalósíthatott, amelyek az oktatásban és a néphagyományok éltetésében egyaránt sokat segítik tevékenységüket.

Főtámogató: BETHLEN GÁBOR ALAP

Letölthető logók – bgazrt.hu