IX.Tavaszi Szél Vizet Áraszt Néptáncfesztivál

Már hagyománnyá vált, hogy minden évben a március 15.-ei ünnepsékkőrhöz tartozik a Tavaszi szél vizet áraszt néptáncfesztivál. Fehér megyében mindig egy olyan településen szervezi meg a megyei RMDSZ ezt a rendezvényt, ahol viszonylag nagyobb létszámú magyar közösség él. Meghívást kap a megye minden magyar néptánccsoportja, így hatalmas találkozóhellyé válik az esemény, ami rendkívül látványos esemény is a szórványban. Az első Tavaszi szél vizet áraszt néptáncfesztivált épp Magyarlapádon szervezték meg kilenc évvel ezelőtt, és szombaton ide „tért haza” a rendezvény.

Magyarlapád a legautentikusabb helyszíne egy hasonló néptánctalálkozónak, hiszen településen mindmáig élő népzene- és néptánckultúra létezik, és ehhez gyönyörű népviselet társul, mert ezt sem hagyta kiveszni a hagyománytisztelő közösség.
Az ünnepség ökumenikus istentisztelettel kezdődött melynek a helyi református temploma adott otthont. Igét hirdetett Szász János nagyenyedi római katolikus, Borbándi András magyarlapádi református lelkipásztor és Szőcs Előd nagyenyedi unitárius lelkipásztor.

Az istentiszteletet követően a résztvevők átvonultak a cinterembe, ahol megkoszorúzták a kopjafát. Sipos Ferenc gondnok, az Ethnika Kulturális Alapítvány elnöke megköszönte, hogy a nemzetépítő néptáncfesztivál idén visszatérhetett otthonába, Magyarlapádra. Ezt követően zászlós felvonulásra került sor, majd az ünnepség a kultúrotthonban folytatódott.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Kőrösi Viktor Dávid Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának vezető konzulja, valamint Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke. Ladányi Árpád Csaba, a Fehér megyei RMDSZ elnöke valamint Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere, beszédében kihangsúlyozta, hogy a szabadságért nem csak 1848-ban kellett megküzdeni, hanem ma is és a márciusi ifjak bátor kiállása követendő példa lehet mindenki számára.

Az idén rekordszámú néptáncos vett részt a fesztiválon, összesen tíz település: Bethlenszentmiklós, Csombord, Dicsőszentmárton, Felvinc, Magyarlapád, Magyarpéterfalva, Miriszló, Nagyenyed, Torockó és Torockószentgyörgy valamint Vajasd összesen tizenhét produkcióját csodálhatta meg a közönség.