IV.MIRISZLÓ GYÖNGYE FESZTIVÁL

IV.MIRISZLÓ GYÖNGYE FESZTIVÁL

Születésnapi buliból regionális néptánctalálkozó

  1. május 19-én a Miriszló Gyöngye Egyesület néptáncfesztivált szervezett a tánc világnapja tiszteletére a helyi kultúrotthonban, immár negyedik alkalommal.

A rendezvény ötlete ezelőtt négy évvel fogalmazódott meg Szabó Csilla Erzsébet óvónőben, az egyesület elnökében, aki akkor csak arra gondolt, hogy egy hangulatos születésnapi bulit rendezzen a tánccsoport megalakulásának negyedik évfordulója alkalmából, persze a színpadon, néptáncbemutatóval. …Mert ha az elsőtől ünnepeltek volna, akkor nyilván idén a hetedik fesztiválnál tartanának.

„Kezdetben csak arra gondoltam, hogy meglepetést szerezzek néptánccsoportomnak, megalakulásunk negyedik évfordulóját ünnepeljük meg egy jó bulival, értem ezalatt a kultúrotthonban való fellépést és az azt követő táncházat. Mivel jó kapcsolatokat ápolunk Pillich Balázzsal, a kolozsvári Szarkaláb Néptáncegyüttes vezetőjével, szóba került, hogy a Tánc Világnapja alkalmából kézenfekvő egy fehéroroszországi profi néptánccsoport bemutatkozása is. Ha már így összejött minden, kiéleztem a dolgot és elhatároztam, hogy ez lesz az első Miriszló Gyöngye Fesztivál, melyet évente megrendezünk majd”- vallotta annak idején Szabó Csilla és azóta is …áll a bál. „Minden évben meghívunk tapasztalatcserére 1-2 másik néptánccsoportot, hiszen az összetartásra neveljük a magyar gyerekeinket”- mondta az elnök asszony, és hangjából kiérződött azon elszántsága, amellyel az évek során bebizonyította: egy olyan kis közösségben is, mint amilyen a miriszlói, össze lehet fogni a gyerekeket és az ifjúságot, az erre egyik legalkalmasabb eszköz pedig a népzene és a néptánc. Azóta magyar napokat , edzőtáborokat, kirándulásokat szervez, két éve sikerült a község másik településén, Marosdécsén szórvány-székely néptáncbemutatót és ezáltal élő kapcsolatépítést szervezni, melyben a décsei református lelkipásztor , Gábor Ferenc is oroszlánrészt vállalt. Legutoljára a csíkszeredai Borsika Néptáncegyüttest fogadták, ahonnan 44 gyerek érkezett a kis Maros parti faluba. Ugyanakkor április 13-án a IV.„Kör, kör, ki játszik?” találkozót is a miriszlói óvodában tartották meg. Ez a rendezvény Fehér megye óvodásainak népi gyermekjátékok  és versmondó vetélkedője. Eddig négyszer rendezték meg, melyből kettőt Miriszlón, hiszen az óvoda felszerelésével, nagy udvarával és a szülők példás hozzáállásával kiválóan alkalmas egy ilyen nagy méretű rendezvény lebonyolítására. 10 óvodából körülbelül száz gyermek jött el Miriszlóra.

A vasárnapi rendezvényen fellépett a Miriszló Gyöngye ( kalotaszegi táncok), az Apró Miriszló Gyöngye népi gyermekjátékokkal, a Szarkaláb Kolozsvárról (kölpényi és paniti táncok), a Kis Miriszló Gyöngye (felcsíki táncok) és a Gyöngypárta Néptáncegyüttes Magyarlapádról. A legutolsó, “legütősebb” tánc előtt felköszöntötték az egyik, épp születésnapját ünneplő miriszlói táncost. A  Szarkaláb és a Miriszló  Gyöngye közös fellépése, egy vajdaszentiványi táncrend tetőzte a hangulatot, amelynek az volt a különlegessége, hogy nagyon jóra sikerült annak ellenére, hogy csak egy közös próbát tartottak. Nemhiába, a két tánccsoport közötti több éves együttműködés meghozta gyümölcsét, néhány miriszlói táncos már állandó tagja a Szarkalábnak.

A fesztivál színvonalát emelte, hogy mindvégig élő népzenére ropták a csoportok a táncot. A Szarkaláb kísérőzenekara, a Rezeda illetve Magyarlapádról Kiss Adorján és zenekara biztosította a jó hangulatot az esti táncházban is.

Az idén is megsütötték a fél asztalnyi nagyságú ünnepi tortát, melyből a kétszáznál több érdeklődőnek is mind jutott, a friss pörkölthöz és az egyéb finomságokhoz hasonlóan.

A rendezvényen rövid látogatást tett Winkler Gyula európarlamenti képviselő, Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere és Ladányi Árpád Csaba Fehér megyei RMDSZ elnök.

Winkler Gyula kiemelte: május 26-án az összefogás az igazi parancsolat közösségünk számára. „Ha hagyjuk, hogy a kishitűség és a közöny eluralkodjon rajtunk és hallgatunk a visszahúzó emberekre, akkor se május 26-án, se más megmérettetések alkalmával nem leszünk sikeresek. Csak akkor érjük el a sikert, ha újból összefogunk és egységesen, együttes erővel állunk ki a magyar ügy mellett”. Lőrincz Helga azt kívánta, hogy a 77. születésnapját is hasonló jó kedvvel ünnepelje meg a Miriszló Gyöngye.

Basa Emese