CSALÁDBARÁT PROGRAMOK SZÉKELYKOCSÁRDON

CSALÁDBARÁT PROGRAMOK SZÉKELYKOCSÁRDON

 

2018-ban Magyarország Kormánya kiemelten támogatta a családokat, ennek a koncepciónak a része volt az ún. családbarát tevékenységek támogatása. Környékünkön csak a Székelykocsárdi Cserevár Egyesület részesült a Bethlen Gábor Alap általi támogatásban. Mint utólag kiderült, a szervezet komolyan vette a programot, hiszen hat nagyobb rendezvényt és egy kirándulást valósított meg és négy hónapig biztosította a délutáni oktatáshoz szükséges meleg ebédet illetve a környékbeli gyerekek ingáztatását a 2 millió forintos támogatásból.

 Ha ehhez hozzátesszük azt is, hogy egy másik, szintén a Bethlen Gábor Alaptól elnyert, az ifjúságnak szóló pályázatból sikerült a néptáncoktatást is részben finanszírozni, akkor megállapíthatjuk, hogy a Cserevár Egyesület igen gazdag, a nemzet megmaradása érdekében jelentős tevékenységet folytat. Szerteágazó tevékenységét támasztja alá az is, hogy a Bethlen Gábor Alaptól, az Emberi Erőforrások Minisztériumától és a Communitas Alapítványtól nyert további összegekkel lépésről-lépésre hozzájárult a Székelykocsárdi Gróf Gálffy János Magyar Közösségi Ház felújításához és felszereléséhez is.

Ami a családbarát programokat illeti, a projekt első szép rendezvénye az adventi várakozásról szólt. 2018 december 21-én a gyerekek szüleikkel együtt adventi koszorút és különböző hangulatos kézműves díszeket készítettek, közben népdalokat énekeltek.

Nem sokkal később, 2019. január 22-én a Magyar Kultúra Napját ünnepelték meg Székelykocsárdon. A rövid előadás után kézműves foglalkozást tartottak (Szekeres Ildikó és Albert Ferenc közreműködésével magyar motívumokat festettek falemezekre). Közben, az alkalomhoz illően, a gyerekekkel a Magyar Himnuszt gyakorolták a pedagógusok, a felnőtteknek pedig a Szózatot tanították meg.

2019 februárjában az egyesület megszervezte a közkedvelt egyhetes marosludasi úszótábort, amelynek keretében az utolsó napon családbarát program zajlott, közös lubickolással, városnézéssel és pizzázással.

  1. március elsején kézműves tevékenységekkel egybekötött farsangi bált, március 15-én pedig ünnepi műsort szerveztek. Április 25-én, a Mátyás-emlékév apropóján,a vajdahunyadi és a dévai várba látogattak, április 30-án pedig gulyásfőzéssel igyekeztek közelebb kerülni egymáshoz szülők és gyermekek, tanítványok és pedagógusok.

A családbarát programnak köszönhetően, az egykori Aranyosszék legkeletibb csücskén élő családoknak tartalmas találkozásokban lehetett részük, közelebbről összeismerkedhettek, erősödhettek kapcsolataik, szakemberek  segítségével megbeszélhették a nevelési kérdéseket,gyakorolhatták anyanyelvüket, érezhették a magyar családi közösség melegségét, szeretetét.

Basa Emese

Főtámogató: