Harmadik „Ősszel érik, babám, a fekete szőlő” fesztivál

Kétszeresére nőtt a gyulafehérvári gyermeknéptánc-találkozó résztvevőinek  létszáma

A Gróf Majláth Gusztáv Károly Alapítvány idén is megszervezte az egyre nagyobb érdeklődésnek örvendő regionális rendezvényét. 2017 október 21-én az Egyetemisták Háza zsúfolásig megtelt népviseletbe öltözött, vidáman dúdorászó gyerekekkel, kísérő pedagógusokkal, érdeklődőkkel. Fehér megye szinte mindenik kezdő –összesen kilenc- néptánccsoportja tett eleget a szervezők felhívásának, tizedikként a díszmeghívott Hajdina lépett a színpadra .

Szilágyi-Győri Lóránd ötletgazda egy meghatóWass Albert-idézettel üdvözölte az egybegyűlteket és kihangsúlyozta, hogy a találkozó céljai továbbra is változatlanok: a gyerekek ismerjék meg a megyében tevékenykedő gyerektánccsoportokat, tanuljanak egymástól és ismerkedjenek a táncházban, a szórványban élőknek kellemes kikapcsolódásban legyen részük az esti táncos mulatság ideje alatt. A lelkes főszervező lapunknak így nyilatkozott a kezdeményezés jelentőségéről: „A harmadik gyulafehérvári szórvány néptánc fesztivál a népzene és néptánc jegyében tovább szeretné ápolni az őseinktől örökölt népdalokat és néptáncokat. Az elmúlt két év meggyőzött arról, hogy fontos a néptánc és népzene a gyerekek számára. Az anyanyelvünk ápolása, az ősi hagyományok megtartása elengedhetetlen a népünk megmaradásában. A harmadik találkozó tovább fejleszti a gyerekek érdeklődését a néphagyományok iránt. Szórványban megmaradni csak egymást kitartó bátorítással lehet.”

A találkozó programjába az előző években városnézést, történelmi ismertetőket és kézműves tevékenységeket is beiktattak, az idén a hangsúlyt a táncprodukciókra helyezték, amelyek teljesen kitöltötték a szombat délutánt és estét. Mindenki izgatottan várta a fellépést, ugyanakkor kíváncsian lesték egymást, ki mennyit fejlődött a tavalytól, kinek sikerült eredeti viseletet beszereznie. A találkozó nem versenyszerűen zajlik,  mindenki egymást lelkesíti, az előadás kezdetén „jó szerencsét” kívántak egymásnak a gyerekek.  A szervezők  mindenkit megdicsértek, a csoportokat oklevéllel tüntették ki, amit mindenik csoport meg is érdemelt, hiszen az idén látni lehetett a fejlődésüket. Nem riadtak vissza attól, hogy nehezebb táncokat válasszanak és a legtöbb csoportban már felfedezhető volt egy-egy tehetséges táncos,  jó táncospár. Egyébként a nagyobbacskák egészen tárgyilagosan fejezték ki előadás közben a produkciókról alkotott véleményüket, benyomásaikat. A rendezvény színvonalát az élő zene is emelte; ez alkalommal is a Vajasdi Margaréta szolgáltatta több csoportnak a zenét, de a torockóiak például a Kolozs megyei zenekarukat is elhozták a fellépésre.

A gálaműsort a 2013-ban alakult házigazda Csűrdöngölő nyitotta meg, kísérte a Margaréta zenekar . Ezt követően  a Miriszló Gyöngye kezdő tánccsoportja széki táncokat adott elő. Őket a torockói és torockószenygyörgyi tagokból álló Szilas tánccsoport követte, akik széki és palatkai táncokkal léptek fel. A székelykocsárdi Zugónak a kezdő és a haladó csoportja is bemutatkozott: előbbiek voltak a mezőny legapróbbai, ők népi gyermekjátékokat és helyi táncokat adtak elő Kis játék, kis tánc címmel. A Zúgó haladó csoportja is csupa gyerek, ők palatkai táncokkal örvendeztették meg a közönséget. A vajasdi Margaréta a szász eredetű helyi táncokkal, a rezgő polkával és a margarétával lépett fel. A népes bethlenszentmiklósi Csillagszemű Néptánccsoport a küküllőmenti táncok szépségét vitte a színpadra. A frissen alakult magyarlapádi Törökbúza hagyományőrző néptánccsoport természetesen a helyi táncokat mutatta be, a környék legismertebb örökségét. A Pipacs Néptánccsoport utánpótlása is saját  otthonába vezette el a hallgatóságot: a nemrég újrafelfedezett csombordi táncokkal lepték meg a közönséget. A táncoktatók nevének felolvasása során kiderült: a megye számos csoportjának a Petőfi-ösztöndíjas Hajdara Tamás és Hajdara-Herczeg Hajnalka egyengeti lépteit.

A szervezők minden évben tartogatnak valami kellemes meglepetést, ezuttal a boncidai és kutasföldi táncokat bemutató Hajdina volt az est fénypontja. A marosludasi néptánccsoport, az erdélyi magyar néptánc méltó fáklyavivője, fergeteges produkciójával elkápráztatta a közönséget, a kicsik számára pedig azonnal követendő példává vált.

A fellépések után mindenki levonult a közeli református egyház gyülekezeti termébe, ahol svédasztalos vacsorával kínálták meg a résztvevőket. Ezután táncház következett, és a szervezők nagy örömére, sokáig kellett húzni a talpalávalót, hiszen a csoportok nem siettek haza, ami a siker legbiztosabb jele.

A 2017-os fesztivál sikeréhez a Csűrdöngölő Néptánccsoport, a GMGK Alapítvány, a táncosok szülei, a református egyháztagok, a helyi és megyei RMDSZ, a Communitas Alapítvány, magáncégek és nem utolsó sorban a Bethlen Gábor Alap járult hozzá.

BASA EMESE

A rendezvényen készült fotók megtekinthetőek itt.