GYÖNGYSZEMNYI MAGYAR NAP MIRISZLÓN

Nyolcadik alkalommal rendezték meg 2020. augusztus 16-án a Miriszlói Magyar Kulturális Napot. Fehér megye egyik legnagyobb és legrangosabb magyar rendezvénye ezúttal, a járványhelyzet miatt, apróra zsugorodott, a jó hangulat viszont maradéktalanul felidézte az elmúlt évek fesztiváljainak örömét.

Idén, sajnos, nem népesültek be Miriszló utcái a pompás viseletbe öltözött néptánccsoportokkal és a szendergő falucska csendjét sem verte fel a muzsikaszó. Az élet nem állt le teljesen azonban, a falunapot egy magánterületen szervezték meg, ide gyűlt össze a  Miriszló Gyöngye Néptánccsoport kezdő és haladó tagozata, hogy egy jót bulizzon és számbavegye az elmúlt esztendő történéseit, emlékeit, megvalósításait, természetesen betartva az előírásokat.  Egyúttal megünnepelték a néptánccsoport nyolcadik születésnapját is, amelyre egy májusi előadás keretében került volna sor, a járvány miatt azonban az is elmaradt. A rendezvényen jelen volt a Szarkaláb Néptáncegyüttes két tagja, Pillich Balázs és Varga Orsolya, akik már hét éve oktatják a néptáncot Miriszlón, a talpalávalót pedig a dézsi Rezeda Zenekar húzta. A helyi tánccsoport pedig komoly hozzáállást tanúsított, még akkor is, ha ezúttal nem félezres nézőközönség előtt léptek fel: tiszta szívből énekeltek és táncoltak, minden táncrendhez az illető tájegység viseletét öltötték magukra. Az utánpótlás-csoport népi gyermekjátékokat adott elő, a nagyok pedig felcsíki és mezőségi táncrendekkel kápráztatták el a jelenlevőket. Az esemény késő éjszakába nyúló beszélgetéssel, nótázgatással, zenei aláfestéses szeretetvendégséggel ért véget.

Szabó Csilla Erzsébet, a Miriszló Gyöngye Egyesület és tánccsoport vezetője jól tudja: a népzene és a néptánc az, ami a legjobban összefogja a fiatalokat a községben, ezért szívós kitartással küzd minden évben, hogy magyar napokat, különféle hagyományőrző tevékenységeket szervezzen és generációról-generációra bevonja a legkisebbeket is a néptáncoktatásba. „Célunk a hagyományápolás és a közösségépítés, amit az idén különleges körülmények között kellett megvalósítanunk, de amikor a sok vidám arcot látom, úgy érzem, sikerült”- mondta. Egy olyan kis szórványtelepülésen pedig, mint amilyen Miriszló, keményen kell megdolgozni azért, hogy bármi is működhessen, a mentalitástól elkezdve a valós értékek tudatosításáig vagy az anyagi források megszerzéséig. Minden program szinte kizárólag pályázati pénzekből valósul meg, idén például a magyar napot a Communitas Alapítvány, a néptáncoktatást a Bethlen Gábor Alap illetve a Csoóri Sándor Alap támogatta.

Basa Emese

TÁMOGATÓK:

A Miriszlói Magyar Kulturális Nap támogatója a COMMUNITAS ALAPÍTVÁNY

A néptáncoktatás támogatója a Miriszló Gyöngye Néptánccsoport számára: a BETHLEN GÁBOR ALAP és a CSOÓRI SÁNDOR ALAP

Letölthető logók – bgazrt.hu