Alpolgármester-választás Nagyenyeden: Lőrincz Helga megtartja tisztségét

Más településekhez viszonyítva elég későn, csupán 2020. november 27-én került sor az alpolgármester megválasztására Nagyenyeden, bizonyos procedurális lépések miatt.

A pénteki tanácsgyűlésen beteljesült a Fehér megyei magyar közösség azon reménye és elvárása, hogy Lőrincz Helgát lássa ebben a tisztségben, immár másodjára. A határozott, hatalmas munkabírású alpolgármester asszony nem csak a magyar közösség ügyét vitte előre az elmúlt négy esztendőben, hanem vállvetve dolgozott a városvezető csapattal Enyed javáért. Azt, hogy előző mandátumában becsülettel teljesítette feladatát, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy az önkormányzat egyetlen alpolgármester jelöltet javasolt és elsöprő többséggel bizalmat szavazott Lőrincz Helgának. Egyébként a magyarság aránya alig haladja meg a tíz százalékot a településen;  a 19 városi tanácsos közül hárman képviselik az RMDSZ-t.

„Nagyenyeden teljesen magától értetődő, hogy a többség és a kisebbség békésen összefog és a közösség javára dolgozik. Hálásan köszönöm Iulia Adriana Oana Badea polgármester asszonynak és Liviu Florea város manager-nek az elmúlt négy évet és örömmel fogadom a következő négyet társaságukban! Köszönöm tanácsostársaiknak a megelőlegezett bizalmat, reményeim szerint a várost szebbé, élhetőbbé varázsoljuk az elkövetkező időszakban!”- nyilatkozta Lőrincz Helga.

A legutóbbi helyhatósági választásokon egyébként elég jó eredményt ért el az RMDSZ Fehér megyében: megtartott két polgármesteri tisztséget és  három alpolgármester képviseli a szövetséget. Mindkét polgármester elsöprő többséggel,  fejenként 200 szavazattal előzte meg vetélytársait. Torockó élére új polgármester került Deák – Szélkely Szilárd Levente személyében, a 25 %- ot kitevő magyarságnak Székelykocsárdon pedig sikerült soraiból javasolnia és elfogadtatnia a község élére Csegezi Edit Zsuzsannát, aki az előző, első mandátumában bebizonyította, hogy jó ötletekkel, szívós munkával és korrekt együttműködéssel a legnagyobb kihívásokat is le lehet küzdeni.

Basa Emese