Advent Nagyenyeden és környékén

Fehér megyében idén is ünnepi műsorokkal és széleskörű ajándékosztásokkal hangolódnak a karácsonyra. Több egyesület, az RMDSZ bekapcsolódásával, ezernél több személy számára készül meglepetésekkel. A kezdeményezésnek elsősorban a nagyenyedi délutáni oktatásban résztvevő gyerekek a főszereplői.

Az akciósorozat 2021. november 22-én startolt a nagyenyedi Dr. Szász Pál Magyar Közösségi Házban, ahol minden osztály, amelyik részt vesz a délutáni oktatásban, azon a héten karácsonyi díszeket és adventi koszorúkat készített, majd 26-án, pénteken tartották a záróünnepséget, ahol minden gyerek a szüleivel együtt közösen hangolódhatnak az ünnepre.

December 6–tól kezdődött az úgynevezett „cipősdoboz-akció”, amelynek megvalósításában szintén a gyerekek jártak élen, de bárki a városból besegíthetett adományozással vagy önkéntesként a csomagosztásban. A szervezők, az előző évek bevett gyakorlatához hasonlóan, közzétették az ajándékdobozok tartalmát, így mindenki azonos értékű csomagban részesülhetett. A Fehér Megyei Magyar Napok szervezőcsapata, önkéntesekkel kiegészülve, december 10-én és 11-én juttatta el az időseknek és a rászorulóknak az ajándékokat, adventi koszorúkat. Ez már a harmadik advent, amikor száznál több enyedi és a hozzátartozó falvakban lakó személy részesült meglepetésben.

Idén is megérkeztek a németországi Máltai Szeretetszolgálat adományai és ezekből a megye több, mint 1000 gyereke részesül. Fari Palkó Ilonától, a Fehér megyei Máltai Szeretetszolgálat vezetőjétől megtudtuk: húszévesnél régebbi kapcsolatról van szó, a járvány előtt a német partnerek mindig személyesen hozták el az ajándékokat, a gyerekek pedig műsorral kedveskedtek nekik illetve közös misén vettek részt, közösen gyújtották meg az első adventi gyertyát.Az adventi programokat Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere koordinálta.

 Egy másik figyelemreméltó adventi eseményt a Fehér megyei RMDSZ Nőszervezete szervezte Torockószentgyörgyön, december 11-én, az unitárius kántori lakban. Fogarasi Antónia alelnöktől megtudtuk: A nevetés jótékony hatásai címmel egy ünnepre hangolódó lelki gyakorlatot valósítottak meg, Vitus-Bulbuk Emese kolozsvári pszichológus közreműködésével. A torockói és torockószentgyörgyi résztvevőknek mézespogácsa-szívecskékkel és egyéb helyi specialitásokkal kedveskedtek.

Végül, de nem utolsósorban, december 16-án, csütörtökön 17 órától, a Dr. Brendus Gyula Egyesület Titán koncertre hívta az érdeklődőket az enyerdi római-katolikus templomba.

Basa Emese

Támogatók: Bethlen Gábor Alap

Letölthető logók – bgazrt.hu

Communitas Alapítvány