A nagyenyedi vonatállomás az Örökségünk Őrei listáján

Időutazók állomása

 

A nagyenyedi vonatállomás az Örökségünk Őrei listáján

 

A Bethlen Gábor Kollégiumban idén is vannak jó programötletek, eddig két csapat nevezett be, egyik közülük a Galambfalvi Angyalka osztálya, a 10.A.

Az  Örökségünk Őrei program már a tavaly is vonzó volt számukra, akkor a fugadi Bánffy kastélyt állították érdeklődésük középpontjába. A távolság miatt azonban idén úgy gondolták, hogy egy közelebbi épületet „fogadnak örökbe”, amelyet ráadásul könnyebben is népszerűsíthetnek helyi szinten, ez pedig a vonatállomás.

Az 1912-ben épült patinás épület, amely egykor pompás ünnepségek közepette püspököket, tudósokat, akadémikusokat fogadott, és amely olyan úri szeszélyeket engedett meg magának, mint saját teniszpálya  és kertészet működtetése, most éppenséggel egy gyámra vár, aki megtisztítaná, feldíszítené, ráirányítaná az emberek figyelmét.

A tizedikes csapat szuggesztív névválasztása nem csak egy találó szókapcsolat, hanem kifejezi mindazt a találékonyságot, kreativitást és tudományos kutatómunkát, ami együttesen szükséges ahhoz, hogy valamit tenni lehessen az épület érdekében. A síneket benövő gyomok, a környező lepattant gyárépületek, no meg a maghéjakat köpködő utasok alkotta környezet rossz fényt vet az épületre, nem engedi szépségét láttatni – ezen szeretnének változtatni a határozott diákok. A legelső helyszíni terepszemlét követően azonnal kiderült, milyen eszközök állnak rendelkezésükre, hogy előmozdítsák az ügyet. A vetélkedő szabályzatának megfelelően, kidolgoztak egy életképes cselekvési tervet, amely olyan elemeket tartalmaz, mint szemétgyűjtési akció, virágültetés, képkiállítás, gyermekfoglalkozások (például egy vonatmakett készítése az ovisok számára) , egy kisfilm és többnyelvű képeslapok készítése és terjesztése az egész világon. Nagyon fontosnak tartják továbbá, hogy elmenjenek a város összes iskolájába, ahol vetítettképes előadásokkal hívnák fel a figyelmet az értékes épületre és az ingázó gyermekeket arra buzdítanák, hogy jobban ügyeljenek a tisztaságra.

Természetesen a csapat nevével bejegyeztek az Instagramon és a Facebookon, ahova régi fényképeket is feltöltöttek és ahol már sikerült felvenni a kapcsolatot olyan személyekkel, akik az állomás történetének felkutatását is elősegítik. Így léptek kapcsolatba az egykori főkertész Németországban élő leszármazottjával, aki érdekes adatokkal szolgált. Magától értetődik, hogy a kollégium dokumentációs könyvtárát és a városi könyvtárat is gyakran látogatják, de voltak már a BBTE levéltárában is.

Egy határozott, szinte az egész osztályt megmozgató csapat indul tehát az Örökségünk őrei idei fordulóján, amelyiknek, a tavalyi évek résztvevőihez hasonlóan, sikerül tenni valamit a város épületeiért, ahogyan arra már a városlakók is felfigyeltek.

BASA EMESE