XI. TOROCKÓI FALUNAPOK

Fullasztó hőségben, a nagy fesztiválok árnyékában

A 2017 augusztus 5. és 6.-án megszervezésre kerülő Torockói falunapokra kezdetben úgy tűnt, nem fognak olyan sokan ellátogatni a környékről, mint szokás szerint, és nem csupán az elviselhetetlen hőség miatt. A közösség önerejéből – illetve a testvértelepülések segítségével- megvalósított rendezvény, bármennyire érdekes is legyen, nincs akkora vonzereje, mint a nem is olyan régen lezajlott Duna Napoknak vagy a Double Rise-nak, ráadásul épp most az Untold is sok fiatalt elcsábít.

Mindezek ellenére jó volt a hangulat, talán a megváltoztatott  helyszínnek köszönhetően is: a vajor melletti tágasabb tér helyett idén az iskola óriási gesztenyefái alá menekítették a tűző nap elől a színpadot és a sátrakat, így a kikapcsolódás egésszen kellemesre sikerült.

A rendezvényen ezúttal is képviseltette magát mind a hat magyarországi testvértelepülés, a kulturális programot is e találkozó szellemében állították össze. A műsort a torockói fúvószenekar nyitotta, amelynek fellépését mindig nagy érdeklődés kíséri. Két citerazenekar,a bócsai  illetve a torockói Sebes Pál Általános Iskoláé is színvonalas produkciót nyújtott. Természetesen nem hiányozhatott a népzene és néptánc sem: a házigazda Kis Szilas és Nagy Szilas Néptánccsoport mellett a felvinci Létom Néptánccsoport örvendeztette meg a közönséget.  A szombat esti program három attrakciót is kínált: a gyergyói No Sugar és a magyarországi Pannónikum Együttes koncertjeit, tűzijátékot, és a bócsai zenészek éjjeli utcabálját.

A Torockói Falunapok az ínyencek számára igazi kihívást jelentenek, hiszen a helyiek és a testvértelepülések közül is készítenek többféle pörköltet, továbbá ez az egyetlen falunap, ahol –a magyarországiaknak köszönhetően-nagyon finom halat lehet kapni, ráadásul ingyen vékonypalacsintával kínálják a résztvevőket, a helyi eladóknál a lángos és a fagyi  kifogástalan, vasárnap pedig a híres tordai pecsenye úgyszintén kihagyhatatlan.

A barátias hangulatú, Torockó testvértelepüléseinek találkozójaként is meghatározható esemény, melyre rekordszámú, kétszáz anyaországi vendég érkezett, a vasárnapi unitárius istentisztelettel, a szimbolikus közös imádsággal  ért véget.

BASA EMESE