III.VAJASDI FALUNAP : AZ EGYETÉRTÉS AJÁNLÁSA

III.VAJASDI FALUNAP : AZ EGYETÉRTÉS AJÁNLÁSA

Vajasd, az Erdélyi Hegyalja magyarságának írmagja, első látásra úgy tűnik, egymagában vívja szélmalomharcát a megmaradásért, miután az 1848-as vérengzésekben az összes többi környékbeli honfitársuk a mócok betörésének áldozatává vált. A Bethlen Gábor által ide telepített hajdúk utódai azonban nincsenek egyedül nemes küzdelmükben, hiszen a református egyházkerület és a megyei RMDSZ vezetősége mindenben támogatja kezdeményezéseiket, ráadásul pályázati forrásokból, a Bethlen Gábor Alapnak, a Communitas Alapítványnak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának köszönhetően, olyan projekteket léptettek életbe, amelyek közép- és hosszú távon is eredményesek lehetnek. Néhány évvel ezelőtt felújították a templomot, apró lépéssekkel, de dolgoznak a közösségi házuk felújításán, szeptembertől beindul a délutáni oktatás, mindeközben közösségépítő rendezvényeket szerveznek. A falunapra meghívják összes Kárpát-medencei kapcsolataikat, akár testvértelepülés-találkozónak is beválna az alkalom, ha formálisan létezne ilyesmi. Az alsószeli (Szlovákia), hajdúnánási és zombai (Magyarország), az orosházi, a bodonkúti és sok más közelebbi erdélyi visszatérő vendégcsoport jelenlétükkel megerősítik a vajasdiakat abban, hogy nincsenek egyedül, az általuk hozott minőségi programokról nem is beszélve.

A 2019. július 20-án megrendezésre kerülő III. Vajasdi falunap ünnepi istentisztelettel vette kezdetét. Barta Aladár református lelkipásztor találó bibliai idézettel kérte híveit az összefogásra: „ Jó és gyönyörűséges amikor együtt lakoznak az atyafiak”, hiszen csak oda küld áldást és életet az Úr, ahol együtt, egy akaraton van a közösség. Az összetartás az ókori drága olajhoz vagy Hebron harmatjához hasonlatos, mely leszáll Sion hegyeire, zöldellésre serkentve azokat. „Isten az egyetértés által kíván nekünk örök életet ígérni; csak egyetértés és egység által maradhat meg a közösség” – figyelmeztetett.

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa részéről Kőrösi Viktor Dávid konzul is biztató szavakkal szólt a vajasdiakhoz, kiemelve : egy olyan közösség, amely szervezi magának a programokat és lélekemelően tud fogadni vendégeket, hitet tesz arról, hogy élni akar és alátámasztja: a Kárpát- medence magyarsága együtt tudja írni a jövőjét, magyarul.

Az Ars Longa idén is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt, előadásuk a program egyik legszínvonalasabb kínálata volt. A Rónai Éva (hegedű), Rónai István (orgona) és Cseterki Ferenc(ének) alkotta kamarazenekar klasszikus és preklasszikus repertoárja a Székely Himnusz eléneklésével zárult, a művészek ezzel fejezték ki nemtetszésüket az Úzvölgyi katonatemetőben történtekért.

Ezt követően az egybegyűltek a templomkertben levő kopjafánál elénekelték a Magyar Himnusz első szakaszát, annak folytatását pedig Czernák Ferenc aranyfokozatú szavalóművész mondta el. A lippai magyarság mindenese első ízben járt Vajasdon, hiszen az idén kezdeményezték a vajasdiak a kapcsolatfelvételt azzal a településsel, ahonnan Bethlen Gábor kitelepítette őket a vár törököknek való átadásakor.

A templomból a tarka, népviseletekben pompázó sereg, élükön Tatár József lovas zászlóvivővel, a focipályára vonult, ahol festői, előre gondosan kialakított  környezetben folytatódott a program. Nagyméretű humoros szalmafigurák, szalmavár, kirakodó- és UV –védett pihenősátrak fogadták a résztvevőket, a „libalegeltetőn” pedig az Aranyosszéki és Alsó-Fehér Vármegyei Huszár és Honfoglaló Hagyományőrző Egyesület által felállított mongol jurta ígért jó szórakozást. Az egyesület nagyon aktív Kolozs- és Fehér megyei tagjain kívül jelen volt a felvidéki Alsószeli Zele törzs képviselete is, élükön Franciszki Lászlóval, aki a kassai lovasíjász iskolában elsajátított tudását társaival egyetemben egy lélegzetállító íjászbemutatón csillogtatta meg. Természetesen a résztvevők is kipróbálhatták az íjászatot és a sétalovaglást, Tatár József Csillag nevű kezes lovának jóvoltából.  A  délután folyamán az ún. parasztolimpiára sereglett össze az ifjúság, amely szalmabála- gurításból, talicskaversenyből, létracipelésből, traktorabroncs-hajításból és egyéb rusztikus versenyszámból állt. A jópofa megmérettetést az Állatok csapata nyerte, de a szervezők mind a hat csapatot megjutalmazták szép teljesítményeiért. A  sportolás helyett inkább a tányérfestést kedvelők is gyönyörű munkákat alkottak, Magyari Enikő óvónő és Szilágyi Adrienn önkéntes irányításával. A jó levegő és a sokféle tevékenység meghozta az étvágyat is, amelyet a több üstben rotyogó babgulyás, disznó-, juh- és vaddisznóhúsból készült pörkölttel lehetett csillapítani, persze ingyenesen.

Természetesen az egésznapos színpadi programok is sok érdeklődőt vonzottak a helyszínre, a konferálást Boros Anna Imola tanítónő végezte. A legnagyobb érdeklődésnek kétségtelenül a helybeliek produkciói voltak, így az óvodások és kisiskolások legújabb műsorszáma, egy látványos színes esernyős, gyermekdalokra koreografált tánc volt, továbbá a  Vajasdi Margaréta Néptáncegyüttes és annak utánpótlása, a Zálogos Néptánccsoport. Utóbbi a falu alatt csordogáló patakról (és legelőről) kapta a nevét, akárcsak a felvinci Létom Néptánccsoport, amelyik szintén szépen szerepelt az eseményen. Az élő zenét a Vajasdi Margaréta zenekar biztosította, amelyik az ördöngösfüzesi népdalokat éneklő fiatal gyulafehérvári tehetséget, Palkó Emmát is kísérte. Népdalokkal kedveskedett továbbá Boros Erzsébet többszörösen díjazott csombordi népdalénekes. Vastapssal jutalmazták idén is a Toláczy József kultúrigazgató vezette Zombai Hagyományőrző Néptáncegyüttest valamint a Zombai Székely Egyesület humoros mesemondó- mozzanatát. A kedvencek közé tartozott a Hajdúnánásról, a magyarországi fürdővárosból érkezett Nánási Népdal-, Nóta- és Tánckedvelők Egyesülete, amely „Korok és dallamok” című táncdal- és operett-összeállításával ismét belopta magát a vajasdiak szívébe, és ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy Bózsár Katalint és Sarkadi László közkedvelt nótaénekeseket már mint régi jó ismerősöket üdvözöltek sokan a helybéliek közül. A kulturális műsor keretében szavalatokra is sor került: a fentebb említett Czernák Ferenc mellett saját szerzeményeivel a vajasdi Vas János is meglepte közönségét.

A vegyes lakosságú Vajasdon a román falubelieket is megszólították, felléptek Cornelia Goția és Anamaria Motrici népdalénekesnők, a tövisi Dor Teiușan Néptánccsoport, a diódi Codrișorul Néptáncegyüttes valamint a gáldi gitáregyüttes. A falunap lampioneregetéssel és a közkedvelt szászrégeni együttes, a Titán koncertjével ért véget.

Farkas Attila főszervező, helyi RMDSZ tanácsos lapunknak elmondta: a harmadik falunap megszervezésébe már sokkal nagyobb létszámban és lendülettel kapcsolódott be az ifjúság, több napig dolgoztak kitartással, és a visszajelzésekből sikeresnek elkönyvelt rendezvénynek minden bizonnyal ez az egyik legfontosabb hozadéka.

BASA EMESE

Támogatok:

Bethlen Gábor Alapítvány

Communitas Alapítvány