Újra együtt a nagy csapat…

Június elseje nem csupán a gyerekek, hanem a felnőttek számára is boldogsággal teli nap volt, hiszen a tavalyi kimaradás után újból meg lehetett szervezni az év mindenkori legvidámabb eseményét, a gyermeknapot. Fehér megyében két településen, Nagyenyeden és Székelykocsárdon remekül sikerült az aprónép mozgosítása.

Előbbi településen a szervezők (Fehér megyei RMDSZ és Nőszervezet, Dr. Brendus Gyula Egyesület, Dr. Szász Pál Egyesület, Máltai Szeretetszolgálat) közös játékra és beszélgetésre hívták meg a gyerekeket és szüleiket. A Malom utcai székházat 9 és 15 óra között önfeledt szórakozás és gyermekzsivaly vette birtokba, a csoportok másfél óránként váltották egymást. Mintegy 150 bölcsődés, óvodás és elemista érkezett Enyedről, Felenyedről és Csombordról, akikkel pedagógusaik, a Bethlen-kollégium képzősei illetve önkéntesek foglalkoztak. A változatos kézműves-, sport- és zenés-táncos csoportjátékok (például kézimunkázás, gyöngyfűzés, arcfestés, kötélhúzás, akadálypályák leküzdése) illetve a Máltai Szeretetszolgálat mobil játszótere annyira lázba hozta a kicsiket, hogy sokan közülük nem akartak haza menni, kedvük szerint estig maradtak volna. A programot a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány támogatta, az Alpin pedig fagyival lepett meg minden gyereket, akárcsak Székelykocsárdon.

Az eseményen jelen voltak az RMDSZ helyi tanácsosai és Vincze András, Fehér megye alprefektusa, akik a szülőkkel beszélgettek közügyekről, oktatásügyről, településfejlesztésről. „Amig sikerül megtartani magunkban maradék őszinte gyermeki örömöt és játékkedvet, addig boldogok leszünk!”- mondta Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere, akitől azt is megtudtuk, hogy a központban a városvezetés 22 ország gyerekeinek alkotásaiból szervezett kiállítást és körhintát szereltek fel a régi mozi helyén.

Székelykocsárdon kétnaposra sikerült a gyerekek ünneplése, a Cserevár Egyesület szervezésében, néhány lelkes pedagógus közreműködésével. Mivel a meteorológiai előrejelzés esőt jósolt június elsejére, május 31-én a helyi óvodában és iskolában az önkéntesek mindenkinek, a legapróbbaktól a nyolcadikosokig, azaz 300-nál több gyereknek kiosztották az ajándékcsomagokat, amelyeket tizenkét cég, többek között a Penny Market támogatásából sikerült megvásárolniuk.  

A főszervező, Kiss Dezső céltudatos forráskereső tevékenységének köszönhetően, a 2021-es gyermeknap azért is vált különlegessé, mert a Decathlon nagyon értékes, minőségi sporteszközökkel lepte meg a kicsiket: négy kosárlabdapalánkot , négy gyekmekfoci-kaput, két trambulint, teniszütőket, különféle labdákat ajándékozott számukra. Mindezeket nagy izgalmak közepette ki is próbálhatták a gyerekek, akiknek  foci-, kosárlabda-, röplabda- és teniszmeccseket szerveztek, de nem hiányoztak az egyéni, többnyire vicces ügyességi próbák sem.

A gyereknap élményei még nem halványultak el, a székelykocsárdi szervezők máris egy újabb meglepetést tartogatnak a gyerekek számára: június 26-án egy besztercei kosárlabdacsapatot szeretnének vendégül látni a sportág népszerűsítése és a kapcsolatépítés céljából.

BASA EMESE

Támogatók: Bethlen Gábor Alap 

Letölthető logók – bgazrt.hu

Communitas Alapítvány