Szent István Nap a Bethlen Gábor Kollégiumban

A Fehér Megyei RMDSZ idén a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban szervezte meg az augusztus 20-i ünnepséget a magyar államalapítás évfordulóján. A város és a környékbeli magyar lakosság együtt ünnepelte a magyarok nemzeti ünnepét. A tartalmas ünnepi műsor fő helyszíne a kollégium díszterme volt, ahol kiállították a magyar koronának a torockói Duna-házban őrzött másolatát, díszőrséget állt az Aranyosszéki és Alsó-Fehér Vármegyei Huszár és Honfoglaló Hagyományőrző Egyesület képviselete, illetve a nagyenyedi cserkészek.

Az esemény ökumenikus istentisztelettel, Szőcs Előd nagyenyedi unitárius lelkipásztor fohászával vette kezdetét. Demeter Szabolcs iskolalelkész, röviden utalva a Szent István-i sorsfordító történelmi pillanatra, arra hívta fel a hívek figyelmét, hogy az Isten melletti elkötelezettséget újra meg újra meg kell erősíteni. Az ünnepi köszöntők sorát Lőrincz Helga, Nagyenyed RMDSZ-es alpolgármestere nyitotta meg.

Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti képviselő felszólalásában három olyan tényezőt emelt ki, amelyek minket, magyarokat ezer éve összekötnek és közös történelmünket alkotják Erdélyben, a Kárpát-medencében és a nagyvilágban: az anyanyelvünk, a hagyományokra alapuló kultúránk és az előttünk járók tisztelete.

Dr. Havasi János, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. rádiós médiaszolgáltatási igazgatója adatokban gazdag, érdekfeszítő előadást tartott a magyar koronáról, annak az Árpád-ház kihalása után kezdődő kálváriájáról, amelynek egyik állomása Nagyenyed, hiszen a főtéri Bethlen-kastélyban, 1551-ben itt volt magyar kézben utoljára a Szent Korona, mielőtt a Habsburgok birtokába került. Az ünnepségen jelen volt Panyik Imre felvidéki díszműlakatos, a korona másolatának készítője, aki megosztotta hallgatóságával munkájának részleteit, élményeit.

A programot a La Pelegrina21 csodálatos koncertje koronázta meg. Az ünnepséget a nagyenyedi vártemplom körmenetével, a kollégium udvarán történő koszorúzással, a vándorzászló átadásával, illetve egy közös ebéddel zárták. Az ünnepség rendkívül sikeres volt, rengeteg embert sikerült összehozni, valamint együtt ünnepelni ezt a jeles napot.