SZÉKELYKOCSÁRD: FELAVATTÁK FEHÉR MEGYE EGYIK LEGKORSZERŰBB VIDÉKI SPORTLÉTESÍTMÉNYÉT

SZÉKELYKOCSÁRD: FELAVATTÁK FEHÉR MEGYE EGYIK LEGKORSZERŰBB VIDÉKI SPORTLÉTESÍTMÉNYÉT

A múlt hét folyamán vette át a munkálatokat Csegezi Zsuzsa polgármester, aki nem csak a kivitelezés minőségének örvendhetett, hanem annak is, hogy a munkálatok határidő előtt egy év és egy hónappal már elkészültek. A hazai körülményeket tekintve, amikor nap mint nap elkésett vagy befejezetlen munkálatokról értesülünk, a kocsárdi beruházás országos ritkaságnak számít.

Csegezi Zsuzsa polgármester szerint a siker elsősorban a kivitelező cég komolyságának köszönhető. A tapasztalaton és a technikai paraméterek betartásán túlmenően, a munkavégzés során mindvégig kiérződött a sport és a gyerekek iránti szeretet, és ez nem véletlen, hiszen kolozsvári Marstan Life Sport cég tulajdonosa maga is 300 gyereket foglalkoztat az Academia de Sport Luceafărul klubnál. Hasonlóan fontos volt az is, hogy a helyi tanács egyöntetűen megszavazta a projektet és az irodabeliek is szakszerűen állították ki a dokumentációt, így semmi sem akadályozta a kivitelezést.

A százezer euró értékű beruházás egy uniós, úgynevezett GAL – helyi akcióterv projektnek köszönhető, amelyben 11 Maros és Kis-Küküllő menti község alkotott egy kistérséget és mindenik egyformán77 ezer euróban részesült, ezt kellett minden társult tagnak kipótolnia százezerre. A forrás felhasználását eléggé szabadon jelölhette meg mindenik község. Sok településen még el sem kezdődtek a munkálatok és nem kis számban akadt olyan polgármester, aki a legegyszerűbb megoldással, például egy erőgép beszerzésével, könnyen „elintézte” az ügyet. A magyarlakta települések közül csak Magyarlapád érintett a társulásban; itt Marian Indreiu polgármester és a liberális többségű helyi tanács nem a községközpontba, hanem a szomszédos Fugadra irányította a pénzt egy falusi út felújítására.

Székelykocsárdon egyöntetűen egy olyan projektet szavaztak meg, amely a község igényét vette figyelembe. Így jött létre egy 22 x 42 négyzetméteres, FIFA 2-es típusú műfüves focipálya és egy 32 x 16 négyzetméteres műfüves teniszpálya, mindkettő éjszakai kivilágítással. Mindezt a helyi Fortuna Sportklub bázisán hozták létre, ahol már volt öltöző és füves nagy focipálya, a helyi csapat és különböző közösségi események használatára. Csegezi Zsuzsa szerint most már egy valódi sportkomplexumról beszélhetünk. Az edzők, bírók, akik már látták a felújítást, mindannyian egyetértettek abban, hogy „nem látni ilyet Fehér megyében”. Ezzel a Fortuna sportklub elnökének, Egyed Vinczének az álma vált valóra, aki több, mint egy évtizede foglalkozik önkéntesként a helyi sportélet fejlesztésével. Való igaz, hogy a kocsárdiak mindig is jeleskedtek a sportban, napjainkban a IV.Ligás nagy focicsapat sikereivel együtt említhető a teremfociban elért megyei 1.hely. A kicsiknél most kezdődik a bajnokság, de jó jelek vannak, mert már a nagyobb környékbeli városok ellen rendre nyertek a barátságos meccseken, az elmúlt hétvégén pedig, az új pálya felavatásának örömére , 5-0-ra győztek a gyulafehérvári Rival ellen. A teniszben egyelőre nincsenek „főtáblás” játékosok, egy azonban biztos: mindkét új pályán olyan összetartó csapatszellem formálódik, amelyik a közösségi élet más területein is az „együtt, egymásért” szellemében nyilvánul meg.

Basa Emese