Látogatóban a nagyenyedi nyári iskolában

Lőrincz Helga alpolgármester kezdeményezésére, idén június közepétől, minden hétköznap, teljes programmal foglalkoztatják a gyerekeket. A Dr. Brendus Gyula Egyesület és a Dr. Szász Pál Egyesület által megvalósított program lehetőséget nyújt olyan ismeretek elsajátítására, amelyek hiányoznak az iskolai tananyagból, az elmúlt héten például néprajzi tudásukat gyarapíthatták a résztvevők

A Dr. Szász Pál Magyar Közösségi Ház mostanában is tele van élettel, hiszen itt tartják a nyári iskolát, többnyire a szabadban, természetesen betartva az egészségügyi előírásokat. Több korcsoportban zajlanak a tevékenységek, a legkisebbektől az ötödikesekig, összesen 28-an vannak.

 A gyerekek reggel 8 órára érkeznek és délután négyig tart a program, amelyet a legaprólékosabban kidolgoztak számukra a pedagógusok, Csíki Tímea, Prodan Delénke és Szabó Katalin. Őket felváltva segítik önkéntesen a Bethlen Gábor Kollégium óvónői, ottjártunkkor épp Szabó Mónika tevékenykedett. Az érkezés 8 és 9 óra között történik, ez idő alatt megmérik a gyerekek lázát, alaposan kezet mosnak, fertőtlenítenek, majd reggelihez látnak. Ezt követően megbeszélik a napi teendőket majd zenés torna következik, kinn a szabadban. A mindennapi fő foglalkozás egy előre meghatározott heti témához kapcsolódik, ezt az ebéd majd egy – felolvasott, elmondott vagy vetített – mesepillanat követi. Legvégül az udvaron vezetik le a soha nem apadó energiájukat, csoportjátékok segítségével.

Sok szülő élt a nyári iskola lehetőségével, hiszen a program gyerek és szülő számára egyaránt hasznos: a gyerekek biztonságos körülmények között, a számítógéptől távol gyarapítják ismereteiket, kapcsolatban vannak társaikkal, míg ők dolgozni mennek. A költségek sem nagyok, a gyerekek az otthonról hozott tízórait fogyasztják el, csupán az ebédet kell kifizetni, amit egy catering szolgáltatással oldanak meg.

„Célunk, hogy oldott hangulatban egészítsük ki az iskolapadban megszerzett, elméleti tudást, legyen ez az együtt eltöltött idő hasznos a gyerekek számára. Most még nem iktattunk be olyan tanulási feladatokat, amelyek az iskolára emlékeztetik őket, de fokozatosan erre is sort kerítünk”- mondta Szabó Katalin. „A programnak gyermekmegőrző jellege van, de abban is sokat segít, hogy ne szakadjanak el a társaiktól, az iskolai atmoszférától”- tette hozzá Csíki Tímea.

A remek hangulatról pedig a helyszínen bárki meggyőződhet: a gyerekek vidámak, szófogadóak, nyoma sincs az unalomnak. Ezt pedig a kedves, jól felkészült pedagógusok, a szép környezet és a megfelelően kiválasztott tartalom biztosítják. Mindeddig a gyerekek hasznos ismereteket szerezhettek a környezetápolásról, az egészséges életmódról, a higiéniáról, volt bibliahét és olyan is, amikor az épp nyíló virágokkal foglalkoztak, aktív módszerekkel tanultak azok gondoskodásáról. A program főtámogatói a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány, emellett többen segítenek a legkülönbözőképp, az egyik helyi virágüzlettől elkezdve azon három máltais önkéntesig, akik az elsősegélynyújtást oktatják minden pénteken.

Ottjártunkkor, az elmúlt héten, egy nagyon látványos tevékenység zajlott: Szabó Csilla Erzsébet miriszlói óvónő néprajzi ismeretekkel igyekezett bővíteni a gyerekek tudástárát. Minden napra kiválasztott egy-egy reprezentatív erdélyi tájegységet: először megkeresték Enyedet a térképen, innen kiindulva jutottak el a közeli Magyarlapádra, majd Kalotaszegre, a Mezőségre, Felcsík és a moldvai csángók vidékére. Vetített képes bemutatók segítségével a gyerekek megismerték az illető tájegység fontosabb településeit, a falvak nevezetességeit, a jellegzetes szokásokat. Lelkes fiatalok segítségével bemutatták a népviseleteket, az udvaron megtanulhatták az illető népi táncok alaplépéseit és egy-egy ismert népdalt. A jól felépített program mindig egy kézműves foglalkozással zárult. Első nap a lányok lapádi pártát, a fiúk csizmát készíthettek, persze papírból , kedden a fából készült kulcstartók díszítése a  kalotaszegi bútorfestésre emlékeztetett. A következő napokon nemezelés illetve gyöngyfűzés és ostorfonás volt napirenden, pénteken pedig a szövésben ügyeskedtek a szorgos kezek, készült is számtalan szebbnél-szebb kis darab.

„Meglepően jól fogadtak a gyerekek, nagyon nyitottak voltak az általam javasolt témára. Jó volt megtapasztalni, hogy nem lankad érdeklődésük, végigtapogatják a viseleteket, énekelnek, táncolnak, kitartóan bíbelődnek a kézműves anyagokkal. Volt olyan gyerek is, aki otthon felfedezte a saját viseletét, a „táncos szoknyáját”, és egész héten azzal jött a foglalkozásokra”-  számolt be Szabó Csilla.

A nagy népszerűségnek örvendő nyári iskola augusztus végéig működik Nagyenyeden.

Basa Emese

Támogatók:

BETHLEN GÁBOR ALAP

Letölthető logók – bgazrt.hu

COMMUNITAS ALAPÍTVÁNY