Kinizsi emlékpark körvonalazódik Kenyérmezőn

A kezdeményezés a nagyvázsonyi székhelyű Pontes Közhasznú Alapítvány a Fiatalok Társadalmi Szerepvállalásáért ötlete alapján született meg, a kenyérmezői csata közelgő, 542. évfordulója alkalmából. A magyarországi szervezet elsődleges célja, hogy az Európai Unió Ifjúsági Fehér Könyvének mentén segítse az ifjúsági közösségek szerepvállalását, részvételét a döntéshozatali folyamatokban. Az alapítvány Kinizsi Pál emlékének ápolása révén került kapcsolatba az erdélyi településsel, hiszen a híres törökverő vezér sírja Nagyvázsonyban található.

Mint ismeretes, az Alkenyér (Șibot) és Bokajalfalu (Băcăinț) melletti kenyérmezei csatára  1479. október 13-án került sor. A csata az addigi legjelentősebb győzelem volt a Magyarországot támadó portyázó törökök felett, akik vereségük után már nem próbálkoztak hasonló betöréssel. A diadal I. Mátyás magyar király egyik leghíresebb vezérének, Kinizsi Pálnak volt köszönhető, aki állítólag mindkét kezében kardot tartva vívott közelharcot az ellenséggel. A helyszín a Királyföld nyugati oldalán, Fehér és Hunyad megye határánál, a Maros déli partján található. A helyet pontosan fel lehet mérni, mert az ütközet helyszínén az erdélyi vajda kápolnát építtetett, s ennek maradványai egészen a 20. századig megmaradtak.

Az alapítvány képviselői a hétvégén átvették a területet, meglátogatták a térség látnivalóit valamint a magyarlapádi Pirospántlikás Zenekar segítségével megünnepelték a dél-erdélyi projekt indulását, amelyről a következő közleményt adták ki: „Alapítványunk nagy fába vágta fejszéjét, hiszen a Bethlen Gábor Alap segítségével, Böjte Csaba ferences szerzetes, Gudor Botond és Zsargó János református esperesek (Botond esetében egy történészdoktor is) segítségével, dr. Ladányi Árpád gyulafehérvári ügyvéd ügyintézése és szervező munkája, Zólya Levente régész közreműködése után Kenyérmező mellett (Dél-Erdély), Bokajalfaluban egy 2000 négyzetméteres területet vásárolt meg. A telek különlegessége az a feltehetően tatárjárás-kor előtti templomrom és kora-középkori templomtorony, amely látta Kinizsi 1479-es diadalát. A magyarok a tatár- és török betörések valamint a Horea- és az Avram Iancu-féle felkelések tömeges mészárlásai miatt szinte elfogytak a Maros-völgyének azon területeiről, ahol a törökverő hadvezér Európában is egyedülálló diadalt aratott a muzulmán betolakodók felett. Alapítványunk célja, hogy ne csak megmentsük a mementóként ott maradt templomromot, hanem olyan emlékparkot, táborozó helyet alakítsunk ki, amely a maroknyi, de élettel teli szórványmagyarság illetve a turisták számára hangulatos találkozóhely valamint a Kenyérmezei csatának méltó emlékpark is lehet.”

Októberben, a csata napján, az alapítvány tagjai ismét ellátogatnak az emlékműhöz, a tervek szerint emléktáblát lepleznek majd le. Ladányi Árpád Csaba ügyvéd kezdeményezésére, a Fehér megyei fiatalok, érdeklődök egy biciklitúra által fognak bekapcsolódni a programba, amely a mintegy 20 kilométerre található Gyulafehérvárról fog indulni.

Basa Emese

Támogató: Bethlen Gábor Alap 

Letölthető logók – bgazrt.hu