INTERNETMENTES VADKEMPING HARASZTOSON

INTERNETMENTES VADKEMPING HARASZTOSON

Igazi mongol jurtában éjszakázhattak a marosújvári gyerekek

Még egyéves sincs a Marosújvár magyarságért küzdő Sóváros Egyesület, máris számos programot valósított meg: mikuláspartit, farsangi bált rendezett, társszervezője volt a nőnapi, a Március 15-i ünnepségeknek és gulyásfőző versenynek, 2019. július 13-14 között pedig egy felejthetetlen táborozást szervezett az iskolásoknak „Vadkemping vidéken” címmel, amelyen mintegy huszonöten vettek részt.

A kalanddús események színhelye a harasztosi Tatár tanya volt, egy erdő mellett fekvő kies, két mesterséges halastóval gazdagított terület, ahol ráadásul egy mesebeli, félig a hegybe épített, zsindelyfedeles kunyhó is található. A tulajdonosnak, Tatár Józsefnek illetve a Communitas Alapítványnak köszönhetően, a gyerekek ingyen táborozhattak az egészséges, szép környezetben.

 A főszervező Kiss-házaspárnak, Kingának és Sándornak, könnyen ment az „ IT mentesítés”, hiszen izgalmas programot készítettek a 10-14 éves iskolások  számára. Gondosan előkészítették a gyermekjátékokat és csapatépítő játékokat, és egy kis idő után már maguk a kicsik jöttek a javaslatokkal. A gyerekek megtanulhatták a táborozás alapvető szabályait: a tűzgyújtást, sátorverést, üstben való főzést vagy a szalonnasütés fortélyait, a két tó közelsége pedig lehetővé tette, hogy a horgászást is megkedvelhessék. A kedvenc talán a hagyományos íjászat volt, ami újabban egyre népszerűbb az újvári gyerekek körében, már vannak rangos versenyeken díjazott tagok is köztük, például a 11 éves Kiss Ajna és a 13 éves Kiss Vejke. Imádták a lovaglást is és persze Tatár József Csillag nevű lovát és a szekerezés is nagyon bejött, kétszer is „végigvágtattak” a falun népdalokat énekelve, ki is futottak rögtön a kapuba a kíváncsiskodó harasztosiak. A legnagyobb kihívást talán a jellegzetes szagú jurtában való alvás jelentette, amiről kiderült, hogy kiváló hőmérsékletet és fedezéket biztosított a változékony időjárásban. Az értékes eredeti mongol jurtát az Aranyosszéki és Alsó-Fehér Vármegyei Huszár és Honfoglaló Hagyományőrző Egyesület adta kölcsön a hétvégére, így a gyerekek kis ízelítőt kaphattak az ősmagyarok életmódjáról, amiről egyébként az esti tábortűz mellett is szó esett.

A Sóváros Egyesület gyermekbarát szemlélete és a helyi magyar közösségért való tenniakarás a harasztosi hétvégi kikapcsolódásnál nagyobb méretű projektekben is megnyilvánul, például a délutáni oktatás beindításában a szeptemberi iskolakezdéskor, amelyhez már megszerezték az anyagi források egy részét és amelyért minden magyar ember lelkesedik a Maros-parti kisvárosban.

BASA EMESE

Főtámogató: COMMUNITAS ALAPÍTVÁNY