Félévközi vakáció- tele tartalommal és szórakozással

Félévközi vakáció- tele tartalommal és szórakozással

A szünidőben sem unatkoztak a lapádi és a kocsárdi diákok

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köszönhetően, Fehér megye két legjelentősebb vidéki szórványközpontjában, Magyarlapádon és Székelykocsárdon, 2019 február 4-8.  között anyanyelvápoló- illetve úszótábor szervezésével igyekeztek fejleszteni az identitást megőrző és a közösségi szellemet erősítő készségeket.

 

Csoportkép buborékkal

Össszesen 36 székelykocsárdi és környékbeli gyerek élvezte egy héten át a csobbanást a marosludasi korszerű úszodában, ahol a kísérő pedagógusok és szülők mellett egy helybeli tornatanár és két önkéntes marosvásárhelyi szakavatott úszómester segített elsajátítani eme közkedvelt vízi sport minden csínját-bínját.

A gyerekek nagyrésze már tudott úszni, az idei táborba fejleszteni jött el tudását…és persze „egy jót szórakozni” a társaival. Már a tavalyelőtti, az első úszótáborban, feledhetetlen élményben volt részük, ráadásul a délutáni oktatásba jelentkező ingázó diákok nagy része itt ismerkedtek össze igazán és határozták el jó szívvel, hogy a kocsárdi iskolába iratkoznak át.

Az edzéseken a gyerekek kivétel nélkül látványosan teljesítettek. A kezdők már a második nap karúszó nélkül merészkedtek a medencébe, azzal a szent meggyőződéssel, hogy „már tudnak úszni”. Míg a kicsik szokták a vizet és az alapmozdulatokra koncentráltak, a tapasztaltabbak , egymásba fogózva vagy egymás vállára állva látványos csoportos figurákat igyekeztek kialakítani, víz alatt vagy fölött. Az eddigi legnagyobb kihívásuk egy víz alatti csoportkép készítése volt, ami minden kétséget kizárva bizonyítja: itt már nem a víz az úr… „Nagyfiúk” voltak akkor is, amikor  a szakszerű hátúszást, a „kecses” fejesugrást vagy a kimerítő távúszást kellett begyakorolni.

Basa Anna-Mária, a Cserevár Egyesület elnöke lapunknak elmondta: ez a tábor is része annak a foglalkozás-sorozatnak, amellyel igyekeznek összegyűjteni és a kocsárdi iskolába íratni a környékbeli, identitásukban veszélyeztetett magyar gyerekeket. Kifejezetten örvendett annak, hogy másik két pedagógus-kollégája, Szekeres Ildikó és Nagy Katalin segítsége mellett a szervezésbe besegített Csegezi Zsuzsa polgármester és Szabó Gergely székelykocsárdi lelkipásztor is. Az elnök asszony szerdán azt is elárulta: a hetet egy családi nappal zárják (összesen 5-7 ilyen napot terveztek 2019-re), ahol különféle meglepetésekkel és egy nagy közös pizzázással ünneplik meg a sikeres hetet és iskolai félévet.

„ A Zengő ABC mi vagyunk”…

… ez volt a címe egyike azon tevékenységeknek, amelyeket a Magyarlapádi Szórványkollégiumban megszervezett anyanyelvápoló táborban valósítottak meg a félévközi vakációban. A „ Beszélj magyarul, tanulj magyarul!” elnevezésű tábort idén negyedik alkalommal szervezte meg az Ethnika Kulturális Alapítvány azzal a céllal, hog