Fehér megyei magyar napok: Együtt hegyeket lehet mozgatni

  1. Fehér megyei magyar napok: Együtt hegyeket lehet mozgatni

   Idén is óriási siker övezte a dél-erdélyi szórvány egyik legjelentősebb kezdeményezését, melyre 2018 június 8- 10. között került sor. A gazdag programnak köszönhetően, a három nap alatt a megye magyarsága igazi  közösségi életet élhetett és remek ízelítőt kaphatott a nagyvárosi rendezvények hangulatából. Azt már a gondviselés erejének vélte mindenki, hogy a pár kilométeren lezúduló záporesők teljesen elkerülték a rendezvény fő helyszíneit, Nagyenyedet és Gyulafehérvárt.

   Az idei Fehér megyei magyar napok nem voltak  túlméretezve, hiszen egy kisebb, anyagiakban is korlátozottabb közösségről van szó, ugyanakkor  a teljes időtartam ésszerűen és vonzó kínálatban került az érdeklődők elé. Profi szervezés, teljes odaadás, kitűnő koncertek – talán e fogalmak tömörítik a háromezer főt megmozgató rendezvény sikerének kulcsát.

    A  jogi lebonyolítóval, a  Dr. Brendus Gyula Egyesülettel karöltve, a Fehér Megyei RMDSZ,  civil szervezetek, tanintézmények, egyházak, vállalkozók és a helyi társadalom tagjai közös erővel dolgoztak a rendezvény sikeréért. Természetesen a főtámogatók – a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány, a Kincses Kolozsvár Egyesület- illetve a szponzorok anyagi hozzájárulása nélkül álmodni sem lehetett volna a rendezvényről.

   „A Fehér megyei magyar napok a koncertek, táncház és szórakozás mellett, minden érdeklődőt kiállítással, kulturális rendezvényekkel, tanácskozásokkal, sporttevékenységekkel és gyermekfoglalkozásokkal várt, ezáltal vidékről is sokan eljöttek Nagyenyedre és Gyulafehérvárra. Az eseménysorozat alatt bemutattunk olyan művészeket, előadókat és vállalkozókat, akik a szórványban maradtak,  erősítve, támogatva a magyarságot”- emelte ki Horváth Enikő projektvezető, akinek tapasztalata idén is kulcsfontosságúnak bizonyult.

  “ Legfontosabb célunk a közösségépítés, valamint népi hagyományainknak és kulturális értékeinknek a bemutatása. Rendezvényünkkel összefogni és erősíteni kívánjuk a Fehér megyei magyarságot, amelyik ezúttal is bebizonyította, hogy csodálatosan tud együtt ünnepelni. Azt kívánjuk, hogy mindenki álljon mellénk, hiszen együtt hegyeket lehet megmozgatni!””- mondta Lőrincz Helga a megnyitón, megköszönve a szervező csapat illetve a nagyszámú önkéntes fáradságos, de annál kitartóbb munkáját.

   Az eseményt megtisztelte jelenlétével Brendus Réka, a Magyar Kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkár-helyettese, Demeter Stefánia Katalin konzul és Benedek Zakariás, a Román Parlamentben a szórványmagyarságért felelős képviselő.

 Tornavizsga- hagyomány a sokszínűségben…

   …Ezt a címet viselte idén a Bethlen Gábor Kollégium híres tornavizsgája, a Fehér megyei magyar napok első kiemelkedő programpontja, amely idén is –mint minden évben- ötletesre és bravúrosra sikeredett, Tályai Stefánia és Kerekes Ferenc testnevelő tanárok fáradhatatlan munkájának és a diákok példás hozzáállásának köszönhetően. Természetesen hasonló érdem illeti Boné Tímea, Molnár Gál Sarolta, Nagy Mónika, Szabó Mária és Szakács Mária óvónőket illetve Mester Ágnes, Roş Amália, Szakács Ildikó, Tomai Gyöngyi és Tövisi Antal tanítókat, akik a kisebbek számára állítottak össze bemutatót.

   Az ötletgazdák mellett nagy segítséget nyújtottak mindazok a diákok, akik teljesen önkéntesen vállalták a gyakorlatok kiválasztását, gyakorlását, a próbák lebonyolításához szükséges lendületet. Kolcsár Orsolya, Király Júlia, Nagy Andrea és Török Rózsa  (XI. B) az elemisták gyakorlatait igazgatták,  Vass Andrea, Gudor Noémi Leopold Beáta és Demeter Stefánia (X. B) tanítóképzős diákok bevállalták a közös ernyős gyakorlatok beatanítását, valamint segítettek Sipos Tünde, János Adél, Simon Anett (XI. B) tanítóképzős diáklányok is. Bakk Szabolcs (X. A) és Köble Norbert (IX. A) a gimnáziumi és líceumi fiúk gyakorlataiban segítkeztek.

   „Játék, zene, tánc, örömteli együttlét, nevetés, jókedv mind egy kalap alatt az idéni tornavizsgán. Az ünnepeknek akkor van értelmük, ha azok nem üressé vált formák, hanem megszületik az emberben az ünnepet teremtő erő. Ez az erő nő az első tornavizsgás próbák alatt, melyet a tanórákba iktatunk be, majd egyre csak fokozódik a közös próbák alatt, az utolsó hetek és napok kimerítő gyakorlásaival. Akkor teljesedik ki, amikor megannyi gyerek – sportban kevésbé tehetséges is –lehetőséget kap, hogy szerepelhessen valamennyi szülő örömére. Az ilyen fajta mozgás, nem csak egészséges, de esztétikai élményt is jelent”- nyilatkozta Kerekes Ferenc katedrafelelős tornatanár, a  BGK Sportegyesület elnöke.

   A tornavizsga programja, az elvárásoknak megfelelően, a megszokott forgatókönyvet követte. A közös felvonulás után az ünnepélyes megnyitó következett: tisztelgés a zászló előtt, Bethlen-induló, igazgatói köszöntő és a sportban az év folyamán kiemelkedő eredményt elért tanulók díjazása. Ezután az óvodások műsora és az elemisták közös gyakorlata kötötte le a nézőközönség figyelmét. Hasonló elismertséget váltott ki a sportkörösök talajtorna gyakorlatai és a líceumi fiúk lélegzetállító szerugrásai is. Idén két új elemmel bővült a program, a Székelykocsárdi Zúgó csapat bemutatójával és a kis kézilabdások akadálypályája-demonstrációjával, mindkettőt nagy tapssal jutalmazta a közönség.

   Az idén is örvendhettünk a HIP- TEP Egyesület lovastorna bemutatójának, amely már jó néhány esztendeje része a tornavizsga programjának. A Balogh Csaba és Csilla által felkészített növendékek minden évben kiemelkedő eredményeket érnek el a legnívósabb vetélkedőkön. Így 2017- ben két országos bajnokkal büszkélkedhetnek: Kerekes Dóra (az 1-4 osztályosok kategóriájában) és Zudor Mezei Tamás (az 5-8 osztályos kategóriában) személyében. Az elemisek közül továbbá Vass Brigitta második és Kürti Lilla harmadik helyezést értek el, mindannyian a Bethlen Gábor Kollégium diákjai.

   A tornavizsga fénypontjának számító  gimnáziumi és líceumi diákok közös  fellépése idén egy nagyon látványos,  szépen bemutatott ernyős gyakorlat volt, amelyre biztosan sokáig fog emlékezni a lelátó lelkes közönsége.

Kellemes családi nap

   Mivel Magyarországon 2018 a Családok éve, ennek szellemiségében a szombati nap teljes egészében erre összpontosított: a szervezők igyekeztek olyan tevékenységeket kitalálni ahol az egész család jól érezheti magát, mindenki megtalálja a kedvére való programot és szórakozási lehetőséget.

   A délelőtt folyamán a gyereksátrakban a szervezők minden játszani vágyót játékokkal és érdekes kézműves programokkal vártak, mindeniket nagy érdeklődés és aktív bekapcsolódás övezett. Volt hagyományos tányérfestés Szekeres Ildikóval, gyöngyfűzés Szilágyi-Székely Melindával és Székely-Bányai Andreával, a dekupázs technikákat pedig Roș Amáliától és Mester Ágnestől sajátíthatták el a kíváncsiskodók.  A bábkészítés rejtelmeibe Varga Melinda  és Szabó Emőke , a csomózáséba Molnár-Gál Sarolta vezette be az érdeklődőket. A pedagógusok mellé két székelykocsárdi művész is betársult: Kékedi Roland rajztechnikákat mutatott, Albert Ferenc, a Palmetta Kézműves Egyesület elnöke pedig faragással és pirograválással csalogatta maga köré a kicsiket. Nem utolsó sorban Lőrincz Konrád felenyedi lelkipásztor az idén is igyekezett feleleveníteni és népszerűsíteni a merített papír készítésének mesterségét, hiszen a felenyedi papírmalomban készült a 16-18. század folyamán az a jó minőségű, vízjeléről beazonosítható papír, mely a Bethlen-kollégium nyomdáját látta el alapanyaggal.

   A kézműveskedés iránti kedvderítőre jó alapul szolgáltak a Bethlen Gábor Kollégium udvarán felállított, hagyományos termékek kokett standjai is.

   A gyerekeket szólította meg a Karaván együttes interaktív színpadi produkciója is. A magyaros hangvételű, etno, folk, rock műfajban írt léleképítő, vidám hangzásvilág, az ember- és természetközeli dalokkal a kolozsvári együttes koncertje Enyeden is táncra perdítette az aprókat.

   A szülőknek szánt programok közül nagy érdeklődés övezte a dr. Kádár Annamária pszichológussal folytatott beszélgetést, amelyet Bartha Melinda tanárnő moderált. Önbecsülés és küzdőképesség megalapozása gyermekkorban címmel tartott előadásában kifejtette: amint a  mesékben a hős számos nehéz próbatételen keresztül jut el a céljáig, gyermekünknek szintén meg kell küzdenie a külső és belső sárkányokkal, vagyis a külvilág kihívásai mellett saját félelmeivel, szorongásaival, kishitűségével, ellentmondásos érzéseivel, indulataival, vágyaival is – de a próbák alatt érik, fejlődik és egyre gazdagabbá válik a személyisége. Az önbecsülés és a küzdőképesség megalapozása nem azt jelenti, hogy “kipárnázzuk” a világot gyermekünk körül és mindent megteszünk, hogy elkerülje a negatív érzelmeket, hanem hogy segítünk ezeknek a megértésében, megélésében és a nehéz helyzetekkel való sikeres megküzdésben. Szülőként, pedagógusként nem járhatjuk végig helyette az útját, de hamuban sült pogácsaként rengeteg erőforrást tehetünk a tarisznyájába.

   Az elhangzott tanácsok, javaslatok elgondolkodtatták a jelen levő pedagógusokat, a képzős növendékeket, szülőket, sokan felidézhették saját gyerekük nevelésének örömeit és nehézségeit egyaránt.

   Érdekes és tanulságos, felvilágosító jellegű információk hangzottak el más, a Két Fűzfa Egyesület által kínált előadáson is. Huros Raul A biztosításokról röviden című expozéjában elárulta, melyek azok a kulcsszavak, amelyekre a szerződéskötéskor oda kell figyelni. Bitai László a személyes pénzügyek hat alappillérét tárgyalta A pénzmegtakarítás fortélyai ban, ezek : a pénzszerzés, megtakarítás, befektetés, vésztartalék, biztosítás és a jótékonykodás. A kolozsvári szakembertől megtudhattuk: ajánlott havonta legalább jövedelmünk 10 %-át megtakarítanunk, jelen gazdasági környezetben ez a legracionálisabb lehetőség a legtöbb ember számára.

   A tavalyi rendezvényhez hasonlóan, a Két Fűzfa Egyesület ezúttal is nagyon  aktív partnernek bizonyult , hiszen felvállalta a véndiák-találkozó és a kosárlabda –mérkőzés megszervezését is.

A régi Enyed

   A II. Fehér megyei magyar napok egy rendkívül értékes kiállítással vette kezdetét, amelyet a Bethlen-kollégium földszinti folyosóin és egy osztályteremben rendeztek be.

   Văcariu Tibor 16 éve gyűjt régiségeket, elsősorb