ÉVADNYITÓ ÁPRILY-ESTEK NAGYENYEDEN

Két kivételes alkalom is adódott múlt héten az irodalomkedvelők számára: hétfőn Toldi Évával Kányádi Sándorra emlékeztek, csütörtökön pedig a Magyar Művészeti Akadémia tagjaival író-olvasó találkozóra került sor, Wagner Péter Tavasz című grafikai kiállításának kíséretében

Vannak vidékek legbelül…

… ezt a szuggesztív címet adta előadásának Toldi Éva veszprémi tanár, újságíró, aki 2018. szeptember 17-én tette látogatását a Dr. Szász Pál Magyar Közösségi Házban, az Áprily-estek szervezésének szokásos színhelyén. A magyarországi meghívott nem először járt Nagyenyeden, 2008-ban Szent Imre emlékkönyv- bemutatóval, 2012-ben pedig egy Jékelyi Zoltánról szóló előadással mutatkozott be.

Toldi Éva 2004 óta tart előadásokat, főként Veszprém megyében, de Magyarország különböző pontjain, de Erdélyben és a Felvidéken is többször megfordult már. Jelenleg egy erdélyi körúton vesz részt, Nagyenyeden kívül Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen és Gyímesfelsőlokon tart különböző témájú előadásokat.

Az Áprily-estek szervezői fontosnak tartották, hogy Toldi Éva kínálatából a Kányádi Sándor emlékére összeállított műsort válasszák, így az új évadot a neves erdélyi költőre való megemlékezéssel kezdjék.

Toldi Éva közvetlen hangneme,  a vetítettképes előadás Kányádi megzenésített verseinek hangfelvételeivel való fűszerezése maradandó élményt nyújtott a jelenlevők számára. A nagyszámú, főleg fiatalokból álló nézőközönség aktív résztvevője volt az eseménynek: Fodor Katalin magyar szakos tanárnő tanítványai szavalatokkal tették színesebbé, feledhetetlenné a délutánt.

Találkozás a kortárs magyar irodalom nagyjaival

2018 szeptember 20-án az Áprily-estek egyik legemlékezetesebb rendezvényére, a Magyar Művészeti Akadémia irodalmi tagozatának felolvasóestjére, illetve Wagner Péter Tavasz című grafikai kiállítására került sor.

Ágh István (eredeti nevén Nagy István) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordító, Nagy László öccse. A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának tagja, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja, egy olyan életmű létrehozója, amely a magyar irodalom csaknem minden műfaját tartalmazza. Bolgár, cseh, észt, finn, macedón, szerb, szlovén nyelvekből fordított verseket, Nagyenyeden saját lírájának néhány gyöngyszemét mutatta be.

Kiss Anna  a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas(1975, 1992)  költő, drámaíró, író, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának tagja. A találkozón gyermekirodalmi műveiből mutatott be remek szemelvényeket, kisprózákat.

Mezey Katalin Kossuth- és József Attila-díjas prózaíró, költő, műfordító, irodalomszervezői munkássága is jelentős. Kezdeményezte az Írók Szakszervezete létrehozását, tagja az Írószövetség elnökségének. 1990 óta az Írók Alapítványa és a Széphalom Könyvműhely alapítója és vezetője. 2004 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja, 2012-ben megválasztották az MMA Irodalmi Tagozata vezetőjének. A találkozón néhány megható lírai költeménnyel képviselte a műfajt.

Pósa Zoltán József Attila-díjas író, költő, újságíró, irodalomtörténész, pedagógus, többek között a Magyar Nemzet kulturális újságírója volt. Írói álnevei: Kutassy Máté, Korsós György és Barna Zoltán. Egy 2008-ban megtett erdélyi útja során keletkezett versekkel örvendeztette meg hallgatóságát.

Temesi Ferenc Kossuth-díjas és József Attila-díjas magyar író, műfordító, drámaíró, forgatókönyvíró. Legsikeresebb regénye az 1986–1987-ben megjelent kétkötetes Por című, emblematikus mozaikregény Szegedről. E művével létrehozta a „szótárregény” műfaját Magyarországon.  A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának tagja. Enyeden a Bartókról szóló regényéből adott elő egy, a népzenei gyűjtőmunkáról szóló paródiát.

Vári Fábián László  József Attila-díjas kárpátaljai költő, kritikus, a beregszászi egyetem volt oktatója. Néprajzi és műfordítói tevékenysége is számottevő, a felső-magyarországi balladák fáradhatatlan gyűjtője. A találkozón felhívta a figyelmet arra, hogy történelmünk összeköt, és elszavalta Útban Törökország felé című versét.

Szabó Zsolt kiemelte: a művészeti akadémia irodalmi és művészeti tagozatának gyümölcsöző együttműködésének köszönhetően, a nagyenyediek megcsodálhatják Wagner Péter jeles budapesti építész, képzőművész Tavasz című kiállítását is, amely optimizmust hoz az év ezen időszakába. Az erdélyi táj szépségének hűséges ecsetelőjének ez a negyedik kiállítása Nagyenyeden, a tárlat október 26-ig látható a Dr. Szász Pál Magyar Közösségi Ház galériájában.

BASA EMESE