Csoóri Sándor Alap – fejlődési lehetőség a néptánccsoportok számára

Közel 20 millió forint össztámogatásban részesült több Fehér megyei néptánccsoport

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Csoóri Sándor Alap a népi kultúra területén, közösségteremtő műfajokban működő – Magyarországon a hazai és nemzetiségi, az anyaország határain túl pedig a magyar néptáncos, népzenei és népdalköri – szervezeteket, közösségeket kívánja támogatni, évente meghirdetett kiírásokkal. A program 2017-ben indult, a Fehér megyében elért  pozitív eredményeiről mindenki meggyőződhetett a különböző megyei szintű rendezvényeken, amikor új viseletben pompázhattak a kedvezményezettek és a tánctudásuk fejlődése is látványos volt.

A 2018-2019-es időszakban eddig soha nem látott mértékű támogatás érkezett néhány Fehér megyei néptánccsoport és népi zenekar számára, összességében közel 20 millió forint.

A legnagyobb összegeket a népviselet elkészítésére költötték az egyesületek. Egyesek a helyi viseletet varratták meg, például a magyarlapádiak (Ethnika Kulturális Alapítvány) és a torockószentgyörgyiek (Szilas Egyesület), ugyanakkor a csombordiak (Pipacs Néptánccsoport), a felvinciek (Felvinc Egyesület), a gyulafehérváriak (Csűrdöngölő Néptáncegyüttes), a miriszlóiak (Miriszló Gyöngye Egyesület) és a nagyenyediek (Bethlen Gábor Alapítvány) a már betanult táncrendhez varrattak fellépő ruhát. Sokan készítettek csizmákat, karaktercipőket is.

   A néptáncoktatásra is tetemes összegeket áldoztak  Búzásbocsárdon, Felvincen, Gyulafehérváron, Magyarlapádon és Nagyenyeden (Bethlen Gábor Alapítvány), hangszeroktatásra és népzeneoktatásra csak a  nagyenyedi Pro Teneris Egyesület nyert támogatást, a Ficfa zenekar utánpótlására, mintegy 50  ifjú muzsikus számára.

   A néptánccsoportok útiköltség- térítésére a felvinciek, a magyarlapádiak és a torockószentgyörgyiek kértek támogatást. A pályázati kiírás – korlátolt összegben- lehetővé tette a néptánctevékenységekhez szükséges műszaki kellékek, így például hangfalak, erősítők, mikrofonok, videófelvevők  beszerzését is, tudomásunk szerint a felvinciek, a magyarlapádiak és a torockószentgyörgyiek éltek ezzel a lehetőséggel.

   A szórványvidéken működő egyesületek, néptánccsoportok számára a Csoóri Sándor Program keretében folyósított támogatások fontos támpontot jelentettek a népi hagyományok ápolásában, a magyar nyelv és a magyar  identitástudat megőrzésében.

BASA EMESE

Főtámogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma- Csoóri Sándor Alap