„Barangolás Örömvárban” – Élménydús nyári iskola Nagyenyeden

Nyolc éves múltra tekint vissza a nagyvakáció idején működő foglalkozás Nagyenyeden, idén is azonnal beindult a program, mihelyt az utolsó iskolai  csengőszó szabadjára bocsátotta a diákokat. Az utóbbi években egyre gazdagabb programokkal igyekeznek tartalmassá, a gyerekek számára fejlesztővé és feledhetetlenné tenni a nyarat, idén az úszás és a lovaglás tűnik a legvonzóbbnak

Rengeteg odaadással és önfeláldozó munkával sikerül megvalósítani minden évben az enyedi nyári iskolát, amely megnyugvást jelent azon szülők számára, akik nem tudják megoldani a gyerekek felügyeletét a vakáció idején, ugyanakkor a kicsik számára biztosítja azt a környezetet, ahol értelmesen és unalommentesen tölthetik el a nyarat. A program kiváló lehetőség a vegyes családokból származó gyerekek számára is, hogy gyakorolhassák a magyar nyelvet és ízelítőt kapjanak népi hagyományainkból. Van néhány olyan résztvevő is, aki román iskolába jár vagy külföldről érkezett haza, számukra kiemelten fontos, hogy legalább a nyár folyamán magyarul beszélhetnek. Továbbá, a nyári iskolának „iskolatoborzó” szerepe is van, hiszen a gyerekek szemmel láthatóan nagyon jól érzik magukat és otthon is elmondják, hogy szívesen választanák iskolájuknak a Bethlen-kollégiumot. Összesen 50, bölcsődés és alsó tagozatos gyerek látogatja a nyári iskolát.

A szervezők, a Dr. Brendus Gyula Egyesület illetve a Dr. Szász Pál Egyesület, még a tanév idején végeztek egy előzetes felmérést arra vonatkozóan, hogy hányan igényelnék a programot és ennek alapján írták meg a pályázataikat (előzőt a Bethlen Gábor Alap, utóbbit a Communitas Alapítvány támogatta) és vonták be a tevékenységbe a Bethlen Gábor Kollégium pedagógusait. Mint kiderült, a nagy gyereklétszám miatt délelőtt három oktatóra van szükség. A program egyébként reggel 8 órától délután 4-ig tart és az étkeztetést is biztosítják a résztvevőknek. A pedagógusok (Alexa Mária, Csíki Tímea, Gilyén Izabella, Kis Amália, Mester Ágnes, Prodan Delia, Szabó Katalin, Szakács Ildikó) egy jól beosztott időbeosztás szerint váltják egymást, de mindig közösen egyeztetik a javasolt tevékenységeket, így egységes koncepciója és folyamatossága van a foglalkozásoknak. Ottjártunkkor a heti téma az Örömvárhoz vezető út volt, a gyerekek minden nap egy-egy kedves manócskával (Mosolymanó, Köszönő manócska, Derűlátó manó, Boldogságmanó stb.) ismerkedtek meg, akiktől sok szépet és jót tanulhattak. Feltűnt, hogy a gyerekek nagyon fegyelmezettek voltak, boldogan bekapcsolódtak a tevékenységekbe, a pedagógusoknak nem is kellett egyszer sem felemelni a hangjukat vagy fegyelmezni őket. A titok az érdekes foglalkozásokban rejlik és abban, hogy nem erőltetik a feladatokat, időt hagynak a közös játszásra is, mert ez az, ami a hosszas online oktatás után a legjobban hiányzik nekik- vélték Mester Ágnes és Gilyén Izabella tanítónők. Megtudtuk, hogy minden nap van tanulás is: a Nyári böngészőből oldanak anyanyelvi, román és matematika feladatokat, amelyek játékosak, érdekesek és sokat segítenek abban, hogy a gyerekek a vakáció idején ne zökkenjenek ki a tanulásból.

A Dr. Szász Pál Magyar Közösségi Házban megszervezett nyári iskola egyébként minden reggel tornával kezdődik, minden napra jut egy mese, egy népdal vagy gyerekdal, egy kézműves tevékenység és persze sok játék. Sok mondókát, versikét is tanulnak, amelyek az érzelmi intelligencia fejlesztését célozzák meg. A környezetvédelmi nevelés sem hiányzik, hiszen gyakran készítenek dísztárgyakat, apró ajándékokat újrahasznosítható anyagokból, továbbá a kreatívitásfejlesztő foglalkozások gazdag tárházát is megtalájuk a nyári iskolában, a közösségi szellemre való nevelést csoportjátékokkal valósítják meg, de van bibliaismereti foglalkozás és gyermekjóga is.

Nem utolsósorban pedig létezik egy sor olyan vonzó tevékenység, ami az iskolától eltérővé és feledhetetlenné teszi a 2021-es nagyvakációt, szinte minden napra jut egy-egy különleges élmény. Csoportokra osztva, minden héten úszótanfolyamon vesznek részt Gyulafehérváron, ahol egy szakképzett edző foglalkozik velük, továbbá Lőrincrévére mennek lovagolni, a Hip-Tep Egyesület jóvoltából. Érdekes programajánlónak bizonyul továbbá az intenzív egy hetes kosárlabdázás, az íjászkodás és a néptáncoktatás is, a tervek szerint ellátogatnak a július 18-25 között megrendezésre kerülő magyarlapádi néptánctáborba, fellépnek az Augusztus 20-i ünnepségen és az augusztus 28-án megrendezett Duna Napon is Torockón.

A program kezdeményezője, Lőrincz Helga alpolgármester így nyilatkozott a nagyenyedi nyári iskoláról: „Közösségi tevékenységeim közül, ha valamire nagyon büszke vagyok, az biztosan a délutáni oktatás és a nyári iskola! Évek óta sok száz gyerek mosolya mutatja, mennyire jó nekik nálunk tanulni, játszani, szórakozni…”

Basa Emese

Támogatók: BETHLEN GÁBOR ALAP

Letölthető logók – bgazrt.hu

COMMUNITAS ALAPÍTVÁNY