ELSŐ KORTÁRS INTERETNIKUS MŰVÉSZETI TÁBOR : AZ INTER-ART SIKERES PREMIERJE

A Cotroceni-palotába is meghívást kaptak a szervezők

 

34 alkotóművész számára kínálkozott megfelelő környezet és támogatás 2016 október 5-15 között Nagyenyeden, az Inter-Art Alapítvány által szervezett újabb rangos eseményen. A résztvevők nem csupán tehetségüket gyakorolhatták, hanem bemutatták közösségüket, szokásaikat, viseletüket; valójában ez volt az első olyan kulturális tér, ahol Románia mind a 20 nemzetisége illetve a többség képviselői először találkozhattak és alaposabban megismerhették egymás kultúráját.

A Kortárs Interetnikus Művészeti Tábor azzal a céllal jött létre, hogy értéket teremtsen a romániai többnemzetiségű és multikulturális porondon, amelynek fő irányelve – legalábbis elméletileg- a kultúrák közötti együttműködés. Egy egyedülálló vizuális művészeti rendezvény által képviselt kortárs művészet támogatása Romániában, a kisebbségek szempontjából egy fontos kulturális és szociális előrelépésnek tekinthető. Ez a művészeti értelemben vett interetnikus kapcsolatoknak olyan kezdeményezése, amely a művészetkedvelő közönségnek különböző kultúrákat és tradíciókat mutat be egyrészt, ugyanakkor azok kapcsolódási pontjait is érzékelteti, így gazdagítva az ország kulturális életét.

Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, nem csupán az Inter-Art Alapítvány elnökének, Balog Istvánnak a nagyot álmodására, kitartására és jó szervezőképességére volt szükség, hanem el kellett jönnie annak a pillanatnak, amikor Laczikó Enikővel, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának helyettes államtitkárával találkozott, aki felkarolta, anyagilag és logisztikailag támogatta az ötletet. Sikerült megteremteni a kapcsolatot a nemzeti kisebbségek érdekképviseleti szervezeteivel és ezáltal összeköttetésbe kerülni az etnikumokat képviselő művészekkel, majd a támogatóknak megnyerni a városvezetést, a helyi kulturális központot, a franciaországi Echanges&Partage Egyesületet, helyi vállalkozókat.

A tíz nap alatt változatos kulturális megnyilvánulások révén kerülhettek közelebb egymáshoz a nemzetiségek. A hangsúlyt természetesen a képzőművészeti alkotások létrehozására fektették, de volt remek színházi előadás (a fehérvári Skepsis Színtársulat Slawomir Mrozek Nyílt tengeren c. abszurd színjátékával jelentkezett), Melodis folkest, kirándulás szerveztek Torockóra és megtekintették a gyulafehérvári várat is. A résztvevők különösen nagyra értékelték az Őszi tárlatot, melyet az Inter-Art Alapítvány tulajdonában levő, a 20 éves tevékenység során összegyűjtött reprezentatív műalkotásokból válogattak össze, de voltak meghívott művészek is. A rendezvény egyik legkülönlegesebb programpontja a nemzetiségek jellegzetességeinek bemutatása volt: minden este 3-4 művész vetített előadást tartott saját pályafutásáról, ugyanakkor bemutatta közösségét, annak kultúráját, népi hagyományait, sőt népzenei aláfestéssel eredeti néptáncot is lehetett tanulni. A szervezők rövid videofelvételekkel örökítették meg ezeket a pillanatokat, egyedülálló archívumot alapítva ezáltal. A művészszemmel megalkotott néprajzi gyűjtemény – és egyben a tábor- résztvevői: Agi-Veli Elis (török), Bako Andrei (román), Bako Mihaela (román), BalázsTibor (magyar), Balog István (magyar), Balog Zoltán (magyar), Boicescu Traian Ștefan (olasz), Bolek Maierik (lengyel), Chelmambet Fedin (török-muzulmán tatár), Cobzaru Georgeta (görög), Cristea Elena (román), Csiri Daniela – Silvia (román), Curt Sandu Viorel (rroma), Dobrescu Maria (albán), Dub Vasile (zsidó), Dumitrescu Mirela Stefania (macedon), Eperjesi Noémi (magyar), Filipov Iuliana (orosz-lipován), Gnandt Stefan (német), Gutiu Steluta (német), Ivancea Amira-Alexandra (szerb), Karkus Miroslava-Blazena (szlovák), Lixandru Róbert (magyar), Mleziva Iosif (cseh), Munteanu Gheorghe (ukrán), Ortelecan Maria Daniela (rutén), Panighiant Ovidiu (örmény), Pantea Ana (román), Semenescu Oriola (albán), Stănoiu Daniela (román), Tincul Adrian (horvát), Tomaselli Angela (olasz), Zapototchi Mena (román),Velciov Nicolae (bolgár). Balog István volt a tábor főszervezője, Ioan Hădărig pedig a művészeti igazgató.

A legmagasztosabb pillanatok a tábor zárórendezvényéhez kötődnek, melyre október 15-én került sor. Elsőként Gianfranco Scafidi (Olaszország), Giuseppe Strano Spitu (Olaszország), Iorgos Iliopoulos (Görögország),  Balog István (Nagyenyed), Vera Staub (Svájc) szobrait leplezték le a Szénatéren (melyet néhány évvel ezelőtt Róma-térnek kereszteltek át), ezek az Inter-Art nemzetközi táborában készültek az évek során. Ezt követően az Inter-Art Galériában bemutatták a művészeket illetve az általuk készített alkotásokat, a meghívottak pedig a rendezvény jelentőségét méltatták. Oana Badea polgármester és Lőrincz Helga alpolgármester asszonyok az élénk művészeti életnek köszönhető fejlődést, a városkép pozitív változását hangsúlyozták, Laczikó Enikő államtitkár-helyettes pedig az interkulturalitás és a művészet ünnepének nevezte az eseményt. Románia elnöki hivatalát Sergiu Nistor elnöki tanácsadó képviselte, aki rámutatott: “ A nemzetiségek közötti párbeszéd ápolása nagy felelősség, ezért a nemzeti stratégiába foglalták azt”. Elismerésképp a szervezőket az elnöki palotába hívta meg azzal a céllal, hogy december 14-én, a nemzetiségek napja alkalmából (December 18) kiállítást szervezzenek a tábor anyagából. Ion Dumitrel, a Fehér Megyei Tanács elnöke humorosan megjegyezte, hogy 12 éve tölti be ezt a tisztséget, mégis csak az Inter-Artnak köszönhetően sikerül belépnie a Cotroceni palotába.

Balog István elnök is elégedett a rendezvénnyel, lapunknak elmondta, hogy nem kis izgalmak árán jött létre ez a siker. Először is meg kellett győznie a városvezetést, hogy egy új projektet támogasson. Felmerült az a gond is, hogy a történelmileg évszázados konfliktusban álló nemzetiségek(például orosz és ukrán, görög és török)képviselői hogyan fognak viszonyulni egymáshoz. A táborban azonban minden tökéletesen alakult, mindenki nagyon jól érezte magát, a harmónia jellemezte az együttlétet. A Cotroceni-be való meghívás nagy elismerést jelent számukra, azonban egyelőre a Nemzetközi Fotó-és Filmfesztiválra  koncentrálnak, melyre rövidesen, október 28-29 között kerül sor.

BASA EMESE

thumbnail_szobor-001